24 Δεκ 2012

Τριέσπερον


Με την ευκαιρία της σημερινής μέρας που λένε τα κάλαντα θέλω και εγώ να σας πω τα κάλαντα των Ηλιούγεννων, του Τριέσπερου ή όπως εσείς θέλετε να τα λέτε, όμως πρώτα θέλω να σας πω δυο λόγια για το μύθο για να γνωρίζετε πώς φτάσαμε στα κάλαντα των χριστιανών που σήμερα όλη μέρα θα ακούτε. Η ανάρτηση αυτή αποτελεί συνέχεια των Ηλιούγεννων που η υποτιθέμενη… συντέλεια του κόσμου μας την διέκοψε, επειδή τα δρώμενα κι εκείνης της ημέρας την ίδια μέρα ήταν. Μόνο που στο «Τριέσπερον» γιορτάζουμε το φως, ενώ στην «συντέλεια του κόσμου» γιορτάζαμε το σκοτάδι που η βλακεία φέρνει στα μυαλά των αφελών.
Από σήμερα «αύξει το φως» και Ηλίου γενέθλιον».
Καλό Τριέσπερον!
Καλά Ηλιούγεννα!

Οι αρχαίοι Έλληνες λοιπόν τέτοιο καιρό γιόρταζαν εκτός από τη γέννηση των ηλιακών θεών και τη «σύλληψη» του Ηρακλή, από τη συνεύρεση του Δία με την Αλκμήνη… όταν βέβαια έλλειπε ο Αμφιτρίωνας, ο άντρας της Αλκμήνης.
Θα μου πείτε γιατί αυτό τον καιρό. Αν ξέρατε το μύθο αυτό σίγουρα θα βρίσκατε πολλές ομοιότητες ανάμεσα στη γέννηση των ηλιακών θεών και τα Χριστούγεννα των χριστιανών.
Όμως πριν σας πω δυο λόγια για το μύθο καλό είναι να γνωρίζετε ότι μετά την κατάκτηση των Ελλήνων από τους Ρωμαίους, οι Ρωμαίοι κατακτήθηκαν πνευματικώς από τους Έλληνες. Η σύλληψη του Ηρακλέους γιορταζόταν από τους Έλληνες κατά την περίοδο της έναρξης της χειμερινής ισημερίας 21 Δεκεμβρίου και γιορταζόταν επί τρεις ημέρες με την ονομασία «Τριέσπερον», όπου η νύχτα παρέμεινε μεγαλύτερη από την ημέρα ιδιαίτερα αυτές τις τρεις ημέρες.

Κατά την ελληνιστική εποχή, μια αντίστοιχη γιορτή των Ρωμαίων, τα Σατουρνάλια που είχαν καθιερωθεί το 217 πριν την νέα χρονολόγηση ταυτίστηκε με την χρυσή εποχή της αφθονίας του βασιλείας του Κρόνου, πριν καταλυθεί η αρχή του από το Δία. Τα Χριστούγεννα των χριστιανών εμφανίστηκαν ακόμα αργότερα, μετά από μερικούς αιώνες σαν συνέχεια αυτών των δυο εορτών, σύμφωνα με τα έργα που μας διέσωσαν ο Λεύκιος Κορνούτος τον 1ου αιώνα («Επιδρομή των κατά την Ελληνικήν Θεολογίαν Παραδεδομένων») και ο Μακρόβιος του 5ου  αιώνα («Σατουρνάλια»).
Το «Τριέσπερον» άρχιζε με το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, από τη νύκτα της 21ης προς την 22α του Δεκεμβρίου, τη μεγαλύτερη δηλαδή νύκτα του έτους και έφτανε μέχρι τη νύκτα της 24ης προς 25η, όταν η ημέρα άρχιζε να μεγαλώνει. (Λέγεται ότι η νύχτα, κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχικά έμενε 3 ημέρες στάσιμη χρονικά).
Τότε, ακόμα και τον 3ο αιώνα, οι χριστιανοί θεωρούσαν τους Έλληνες ανόητους που γιόρταζαν γενέθλια θεών όπως μας λέει ο Αρνόβιος το 296 μετά τη νέα χρονολόγηση.
Όμως, ας δούμε τώρα τι λέει ο μύθος και σαν τεστ να σας αφήσω μόνους σας να τον αποσυμβολίσετε.

Εκείνος ο μπερμπάτης θεός μας, ο Δίας, που λέγαμε στην ανάρτηση για τα Ηλιούγεννα θαύμαζε την Αλκμήνη από ψηλά για την ομορφιά και τις αρετές της, και επόμενο ήταν να την ερωτευθεί. Επειδή λοιπόν ο Αμφιτρύωνας απουσίασε σε μια εκστρατεία για πολύ καιρό, ο Δίας, έχοντας πάρει τη μορφή του Αμφιτρύωνα, παραπλάνησε την Αλκμήνη και κοιμήθηκε μαζί της για τρεις ολόκληρες νύκτες. Βέβαια δεν έγινε έτσι ακριβώς, ο μύθος λέει ότι διέταξε τον Ήλιο να μη βγει για τις επόμενες δύο ημέρες, τριπλασιάζοντας έτσι τη διάρκεια της νύκτας, ώστε να απολαύσει τον έρωτά του καλύτερα. Επιστρέφοντας, ο πραγματικός σύζυγος την επομένη από την εκστρατεία, δεν βρήκε την Αλκμήνη τόσο θερμή όσο την περίμενε.

Ακούγοντας μάλιστα τις δικαιολογίες της υποψιάσθηκε όπως ήταν φυσικό την απιστία και αποφάσισε να την κάψει ζωντανή. Αλλά ο Δίας έσβησε με μία καταρρακτώδη βροχή την φωτιά και ο Αμφιτρύωνας πείσθηκε τελικώς τι ακριβώς έγινε από τον μάντη Τειρεσία. Μετά από εννέα μήνες η Αλκμήνη γέννησε τον Ηρακλή και τον Ιφικλή. Ο πρώτος ήταν γιος θεού, που στην κούνια του κατάφερε να πνίξει δύο φίδια, ενώ ο δεύτερος γόνος ανθρώπου, του θνητού Αμφιτρύωνα.





Τώρα εσείς βρείτε τι συνδέει όλα αυτά μεταξύ τους και ιδιαίτερα με τα χριστούγεννα των χριστιανών, αφού βέβαια σας πω ότι τα κάλαντα σε μερικά χωριά της Κύπρου συνεχίζουν να τα λένε έτσι.



ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ
Πρέπει να διευκρινίσω για την πιο πάνω εικόνα ότι όταν λέμε κάλαντα δεν εννοούμε κάλαντα ειδικά για το "τριέσπερον" αλλά γενικά για τα Ηλιούγεννα εννοώντας τα κάλαντα που τραγουδιούνται την μέρα της επιστροφής του Ήλιου που ο μύθος θέλει τη γέννηση ενός ηλιακού θεού και όχι αυτά ακριβώς που τιμούν τη γέννηση του Ηρακλέους.
Περισσότερα βλέπε στα σχόλια.

23 σχόλια:

Dyer είπε...

Τελικά ο Δίας γονιμοποιούσε με φυσική επαφή και μάλιστα πρέπει να διέθετε “θεϊκά χαρίσματα” για την ικανοποίηση της εκλεκτής του, ενώ ο Γιάχβε με εξωσωματική, τελείως ξενέρωτος. Πάντως και οι δυο σώζουν τους καρπούς της γονιμοποίησης από τους απατημένους συζύγους με μια αποκαλυπτική επέμβαση. Και έτσι καταπίνουν το κέρατο.
Καλό Τριέσπερον!
Καλά Ηλιούγεννα φίλε Άθεε.

ΥΓ αυτό με τα κάλαντα με εντυπωσίασε με τη ομοιότητα, αλήθεια πόσο διασταυρωμένη είναι η αυθεντικότητα;

Dyer είπε...

Έπ’ ευκαιρία των ημερών θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος μια απορία που έχω σχετικά με τον μύθο των Χριστουγέννων.
Συγκεκριμένα θα ήθελα να ξέρω τι εξυπηρετεί η σφαγή των νηπίων.
Έτσι όπως περιγράφεται στο μύθο η «ταπεινή» κατά τα άλλα γέννηση του θεανθρώπου συνοδεύεται με εντυπωσιακά αστρικά φαινόμενα τα οποία ενεργοποιούν τα απάνθρωπα χαρακτηριστικά του Ηρώδη και προκαλείται αυτό το μακελειό και ο απίστευτος θρήνος. Δηλαδή πόσο θα υποβαθμιζόταν το μέγεθος του θεού αν δεν υπήρχε αυτό το γαμοάστρο;
Ο θεός των Χριστουγέννων είναι νομίζω ο ίδιος της παλιάς διαθήκης κακός, πονηρός και αιμοβόρος. Και αλήθεια πόσο μαλάκας πρέπει να είσαι ώστε να αποδέχεσαι την επιβίωση της πέτρας του σκανδάλου με κομπίνα (είχε το μέσον, ήταν το εξώγαμό του) και τα αθώα νήπια να κατασπαράσσονται.
Πραγματικά που βρίσκεται η αγάπη του θεού; (αυτή που επαγγέλλονται τουλάχιστον).
Ακόμα και ο μύθος τους είναι τραγικός.
Δεν με ενδιαφέρουν αυτά με τα 14.000 νήπια και η άλλες παπαριές που λένε. Εγώ αν ήμουν θεός δεν θα δεχόμουν ούτε ένα βρέφος να χαθεί εξ αιτίας μου. Όχι εγώ που έχω μέσον να επιβιώσω και οι άλλοι να χαθούν. Εδώ αρχίζουν και οι πολιτικές προεκτάσεις και πως νομιμοποιείται το ρουσφέτι, αλλά ας βάλω μια τελεία.
Καλά Ηλιούγεννα λοιπόν.

Άθεος είπε...

Την προηγούμενη ανάρτηση, αγαπητέ Dyer, την πήδησες και γι αυτό φαίνεται σ’ αυτήν μου έγραψες δυο σχόλια μαζί! Σου απαντώ και στα δυο.
Αν κάνεις σύγκριση, δεν θα διαπιστώσεις μόνο πόσο ξενέρωτος είναι ο Γιαχβέ, έναντι του Δία που ήταν τόσο μπερμπάτης θεός, όσο ότι εμείς αναφερόμαστε σε μύθο που αναζητεί τον αποσυμβολισμό, ενώ οι χριστιανοί αναζητούν την λογική πίσω από την ιστορία. Φυσικά και δεν υπάρχει λογική, ούτε και ιστορία για όλες αυτές τις φαιδρότητες! Θέλω να πω, φαιδρός γίνεται ο συμβολισμός όταν πίσω του αναζητείται η αντικειμενική ουσία. Όλα στο χριστιανισμό είναι μύθοι, όμως οι χριστιανοί στην προσπάθειά τους να μας τα μεταδώσουν ιστορικά, φαιδροποιούνται χωρίς την θέλησή τους.
Νομίζω σε κατευθύνω να δώσεις μόνος σου και την εξήγηση της σφαγής των νηπίων. Θα ήταν φαιδρό να πιστέψουμε πως ένας θεός επέτρεψε μια τέτοια σφαγή. Πίσω από την ορθολογική μας κριτική βρίσκεται και η προστασία της φαιδρότητας των χριστιανών, όμως οι πιστοί τους είναι τόσο βλάκες που δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό και άδικα γελοιοποιούνται!
Σχετικά με το Υ.Γ. σου, όπου και να αναζητήσεις στο internet συγκεκριμένη απάντηση δεν θα βρεις παρά αναφορές για το θέμα από πολλούς. Περιμένω απάντηση και από κάποια πηγή στην Κύπρο γιατί εκεί τα κάλαντα αυτά λέγονται ακόμα.
Μάλιστα, πριν από μια ώρα βρήκα αυτό το video που με την ευκαιρία σας το παραθέτω! Πρόκειται για τα αρχαία Κάλαντα που λέγονται ακόμα στην Κύπρο
Όταν βρω περισσότερα θα σου το γνωστοποιήσω.

Μιχάλης Κ είπε...

Δέν ὑπάρχει γιορτή ἤ ἔθιμο τῶν ἀρχαίων πού νά μήν ἀντιγράφτηκε ἀπό τήν νέα θρησκεία.
Πχ οἱ ναοί τοῦ θεοῦ Ἥλιου στούς λόφους ἀντικαταστάθηκαν ἀπό ἐκείνους γιά τόν προφήτη Ἠλία. Οἱ ἄνθρωποι ἀλλάζουν μόνο τήν μορφή καί ποτέ τό περιεχόμενο τῶν πεποιθήσεών τους.

Άθεος είπε...

Βλέπεις Μιχάλη... όταν μιλάς ορθά, αν και καθήμενος πιστεύω, τότε επαινείσαι: Εύγε!

Άθεος είπε...

Έχω καταλήξει σχετικά με τα κάλαντα Dyer, όμως επειδή αναζητώ πρόσθετες πληροφορίες γενικά για τα κάλαντα, θα καθυστερήσω λίγο να σου απαντήσω, όπως σου υποσχέθηκα άλλωστε.

Άθεος είπε...

Τα κάλαντα είναι καθαρά ελληνικό έθιμο

Η λέξη κάλαντα προέρχεται από τις «καλένδες» των Ρωμαίων που ήταν αρχικά οι πρώτες εφτά μέρες του μήνα όμως αργότερα καθιερώθηκε για να υποδεχτούν το νέο έτος όπου αντάλλασσαν ευχές και δώρα. Τα κάλαντα στο χριστιανισμό είναι κυρίως βυζαντινή επινόηση αφού τα Χριστούγεννα γιορτάστηκαν μετά τον 5ο αιώνα. Μάλιστα οι πρώτοι πατέρες τα απαγόρευαν αυστηρά το έθιμο αυτό επειδή θύμιζε ειδωλολατρία, όμως, αιώνες αργότερα, στις μέρες μας σχεδόν (από τους Βαυαρούς του Όθωνα), το επέτρεψαν μαζί με το στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου επειδή ανήγγειλε την γέννηση του Χριστού και τους βόλευε για τον προσηλυτισμό τους.
Αναμφίβολα οι ρίζες τους όμως προέρχονται από το αρχαίο έθιμο της ειρεσιώνης που στην αρχαιότητα περιφέρονταν με άσματα αγερμού κρατώντας κλαδιά δέντρων ελιάς που τα στόλιζαν με κορδέλες, μαλλιά και μικρές μεταλλικές σφαίρες που συμβόλιζαν τους πλανήτες, τον Ήλιο και την Σελήνη.
Περιέφεραν λοιπόν τα παιδιά την Ειρεσιώνη στους δρόμους της πόλης τραγουδώντας τις καλένδες (κάλαντα) από σπίτι σε σπίτι, παίρνοντας σαν αντάλλαγμα φιλοδώρημα από τον νοικοκύρη του σπιτιού και όταν έφθαναν στο σπίτι τους και αφού έκαιγαν την παλιά, κρεμούσαν την νέα Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτα που θα έμενε εκεί μέχρι την άλλη χρονιά. Άλλα παιδιά όμως κρεμούσαν την Ειρεσιώνη στο ιερό ναό του Απόλλωνα κάνοντας ευχές για υγεία και καλύτερη σοδειά.
Δείτε εδώ μια εικόνα που διασώζει το έθιμο της Ειρεσιώνης
Για να αποκαταστήσουμε κάθε παρανόηση που δημιουργήθηκε με τα κάλαντα του Τριέσπερου (Ηλιούγεννα) πρέπει να πούμε ότι τα κάλαντα αυτά που μπορεί να τραγουδιούνται από κάποιους στην Κύπρο σήμερα εκφράζουν απλά την μέρα της επιστροφής του Ήλιου που ο μύθος θέλει τη γέννηση ενός ηλιακού θεού (Ηλιούγεννα) και όχι αυτά ακριβώς που τιμούν τη γέννηση του Ηρακλέους.

Κατά τον ίδια λογική θα μπορούσαμε να πούμε και τα αγωνιστικά κάλαντα που σήμερα εκφράζουν την οικονομική και πολιτική κατάσταση στη φτωχή Ελλάδα μας:
Καλήν ημέρα εργατιά
Κι αν είναι ο ορισμός σας
Χρόνια πολλά αγωνιστικά
Να πω στο σπιτικό σας.
Κάνανε συγκυβέρνηση
Και πάνε χέρι - χέρι
Τα αστικά τα κόμματα
Με σύμμαχο Κουβέλη
Χρυσή Αυγή είναι Ναζί
Το σύστημα στηρίζουν
Μαζί με το κεφάλαιο
Θέλουν να σε τσακίζουν.

Η πηγή για τα κάλαντα αυτά βλέπε εδώ

nicolaos demonicos είπε...

Λοιπόν, φίλε Dyer, θα επιχειρήσω να απαντήσω στην απορία σου.
Πρώτον, η σφαγή αυτή ως πράξις ενός γήινου άρχοντος δεν μπορεί να χρεώνεται στον μεγαλοδύναμο υπό τον αφορισμό: «γιατί δεν την απέτρεψε;». Διότι εκείνες τις κρίσιμες στιγμές αυτό που τον απασχολούσε ήταν πώς να σώση τον μονογενή του. Διότι ξαναβρίσκεις ύστερα παρθένα 24 καρατίων ίνα τεκνοποιήσης μετ’ αυτής δι’ αρχαγγέλου άλλον υιόν;
Δεύτερον, από πού και πώς να ήξερε ο θεός-πατήρ –καθότι θεός είναι, δεν είναι μάγος– ότι ο από τριετίας τουλάχιστον πεθαμένος Ηρώδης ήθελε ενταλθή την σφαγήν των βρεφονηπιοπαίδων; Και λέγω βρεφονηπιοπαίδων, διότι ουδείς δύναται να βεβαιώση την ηλικία των σφαγιασθέντων, με δεδομένο ότι ο Ιησούς δεν ήταν μεγαλύτερος των τριών ημερών όταν ο από τριετίας τουλάχιστον πεθαμένος Ηρώδης έδωσε την εντολή να σφάξουν οι στρατιώτες του «πάντας τοὺς παῖδας τοὺς ἐν Βηθλεὲμ καὶ ἐν πᾶσι τοῖς ὁρίοις αὐτῆς ἀπὸ διετοῦς καὶ κατωτέρω», οπότε γεννάται το ερώτημα: Καλά, πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίση κάποιος ένα τριήμερο, άντε μιας εβδομάδος, βρέφος από ένα διετές, άντε μονοετές, νήπιο; Και αν τούτο δεν μπορούσε να βεβαιωθή –και είναι προφανές ότι δεν μπορούσε–, τότε τι είναι εκείνο που θα προστάτευε ένα παιδί οκτώ ετών από του να περάση από το μαχαίρι των εκδοροσφαγέων του από τριετίας τουλάχιστον πεθαμένου Ηρώδη;
Στο πυρήνα της απορίας σου τώρα, φίλε μου και χωρίς ειρωνείες.
Εάν είσαι θεός του μίσους και του τρόμου, τι είναι αυτό που θα σε αποτρέψη από του να τον σερβίρης ακόμη και ως επιδόρπιο; Ίσως κάποιος αντιλέξη: «μα... άλλο ο Ιησούς, άλλο ο Γιαχβέ». Πρώτον, δεν είναι καθόλου άλλο, τάλε κουάλε τους κατασκεύασαν. Και, δεύτερον, εκείνοι που είχαν αυτές τις ιδέες περί το παραμυθόπλασμα ήσαν γιαχβιστές του απύθμενου και ως εκ τούτου και γαμάτοι έμποροι ψυχοτρόμου. Η φιλοσοφία τους αρχίζει και τελειώνει με τον τρόμο. Έτσι, ένας θεός που δεν σπέρνει τον τρόμο δεν είναι θεός... ένας πίτουρας είναι. Όπως επίσης και ο θεός που δεν εξαγοράζεται... τι στην ευχή, Αριστείδηδες θεούς ποιος τους χρειάζεται; Σίγουρα όχι οι τα φαιά φέροντες εκμεταλλευτές και οι εξ ανοίας έμπλεοι, οι εκ των ελλόγων άλογοι και αλόγως εκμεταλλευόμενοι.
Και μη θεωρήσης ότι το παράλογο αλλά και ο τρόμος που προκαλεί ο φόνος τόσων παιδιών δεν σχετίζονται με τον ίδιο τον θεό. Δολοφονήθηκαν κάποιοι θνητοί προκειμένου να μη πεθάνη ο αθάνατος!
Για κανένα λόγο και σε κανένα σημείο της αφηγήσεως δεν πρέπει να λείψουν ο παραλογισμός και ο τρόμος. Έτσι ζυμώνεται με αυτά, τα οποία στο εξής θα αποτελούν ασυνείδητο υπόβαθρο επί ΚΑΙ του οποίου θα διαμορφώνεται η ψυχοσύνθεση του πιστού, μέχρις ότου αποτινάξη ιδίαις δυνάμεις αυτόν τον βραχνά – διότι περί βραχνά πρόκειται.
Όσον αφορά στα κάλαντα που αναφέρεσαι, Άθεε, δεν νομίζω ότι αυτά έχουν κάποια σχέση με την Κύπρο. Θα το ερευνήσω και από την πλευρά μου, αλλά η διάλεκτος καθόλου δεν θυμίζει Κύπρο.
Καλές διασκεδάσεις σε όλους.

Άθεος είπε...

Εκτός όλων αυτών που ανέφερες demonicos κυρίως εγώ πιστεύω, ότι τα ευαγγελικά κείμενα γράφτηκαν από συμπιλήματα του δεύτερου αιώνα με σταθερή προσήλωση στις ιερές γραφές των ιουδαϊκών γραφών… ίνα επιβεβαιωθεί ότι… προκειμένου να δειχθεί ότι ο Ιησούς είναι απόγονος του Δαυίδ και σταλμένος από το Γιαχβέ. Ακριβώς αυτό έκανε την Καινή Διαθήκη τόσο παράλογη και αντιφατική.
Όσο για τα κάλαντα που τραγουδιούνται στην Κύπρο, πρέπει να είναι επινόημα των νεώτερων χρόνων. Γι αυτό έκανα μια μικρή ανάρτηση στα σχόλια, που βρίσκεται ακριβώς πριν το δικό σου σχόλιο, ώστε να καταδείξω ότι ναι μεν τα κάλαντα είναι αρχαιοελληνικό έθιμο (Ειρεσιώνη) όμως και τα χριστιανικά κάλαντα όχι προαιώνια, όπως νομίζαμε, αλλά της εποχής του Όθωνα. Όσο και να αναζήτησα πηγές για τα εν λόγω κάλαντα της Κύπρου, πέραν των 10 χρόνων δεν με πήγαν και γι αυτό βιάστηκα να κάνω την επόμενη μέρα μια διευκρίνιση στο κείμενο και μια μικρή ανάρτηση σαν σχόλιο για να προλάβω κάθε παρεξήγηση. Απορώ με εκείνους που ασχολήθηκαν πριν μια δεκαετία με το θέμα, γιατί δεν το έψαξαν σε βάθος ώστε να το διαψεύσουν άμεσα!
Τελικά, μόνο οι αρχαίες πηγές είναι γνήσιες. Σήμερα με το internet υπάρχει παραπληροφόρηση και παραφιλολογία.

Dyer είπε...

Φίλε demonicos με κάλυψες απόλυτα!
Αλλά ειδικά εκείνο το : «Όπως επίσης και ο θεός που δεν εξαγοράζεται... τι στην ευχή, Αριστείδηδες θεούς ποιος τους χρειάζεται;» όλα τα λεφτά!
Φίλε Άθεε το σχόλιο και επεξηγηματικό και διαλύει μύθους.
Το πρόβλημα με το internet είναι ότι υπάρχουν πολλοί δωδεκαθεϊστές και σε τέτοια θέματα πρέπει να είσαι πάντα πολύ επιφυλακτικός. Ο Λιακόπουλος επίσης έχει κάνει μεγάλη ζημιά, έχω ακούσει μέχρι και το ότι ο Χριστός ήταν έλληνας! Ένας ιστορικός σοβινιστικός αχταρμάς στα όρια του επικίνδυνου.

Άθεος είπε...

Ακριβώς έτσι είναι Dyer.
Εσύ έβαλες το θέμα από την αρχή κι εγώ χριστουγεννιάτικα άφηνα καλεσμένους και γνωστούς, αναζητώντας πηγές για την αλήθεια. Είδες που σου υποσχέθηκα ότι σύντομα θα σου απαντήσω, αφού ένας Κύπριος υποτίθεται θα μου έστελνε και video παιδιών που λένε τα κάλαντα έτσι. Το video βέβαια δεν με έπεισε και χωρίς πηγές αναίρεσα και την προσμονή, αφού πείστηκα ότι από κάποιους επιχειρείται να δημιουργηθεί «παράδοση»… κόντρα στην υποτιθέμενη παράδοση των χριστιανών!
Σίγουρα δωδεκαθεϊστές το επιχείρησαν, όπως λες, γι αυτό και αναίρεσα και την πιθανότητα να πεισθώ στο μέλλον. Αντίθετα, πείστηκα για το αντίθετο. Πατώ καλύτερα στις έρευνες τις δικές μου, περί ειρεσιώνης και αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα ότι η αντικειμενική αλήθεια είναι η πραγματική αλήθεια, ακόμα κι όταν αντικρούει τα «πιστεύω» μας! Αρκεί να μην είσαι προκατειλημμένος και να αναζητάς την αλήθεια, ακόμα και όταν πονάει!

zoyzoy είπε...

Αυτό που βγαίνει απ'την Ελληνική μυθολογία ήταν ότι οι άνθρωποι θεοποίησαν τα πάθη και τις αδυναμίες τους,πάνω σ'αυτές στηρίχτηκε ολόκληρη θεολογία.
Τώρα ο Χριστιανισμός ουδεμία σχέση έχει, γιατί καταδικάζει τον άνθρωπο και τα πάθη του κάνοντάς τον ένοχο και μιαρό!
Φαντάζεσαι με τέτοιο Μπερμπάντη Θεό πόσες μοιχείες και εξώγαμα θα υπήρχαν σπαρμένα:))

Επειδή όμως λες κακιούλες, μέρες που'ναι
ο Αης Βασίλης
σου'χει ένα δώρο έκπληξη

με τις ευχές μου
μέρες γεμάτες φως και χαρά!

Άθεος είπε...

Ας υπήρχε ο Δίας κι ας έσπερνε εξώγαμα θεϊκά!
Όμως γιατί τόση κακία πια βρε zoyzoy… εκεί που ο Αη Βασίλης ήταν έτοιμος να βγάλει ένα τέτοιο θεϊκό πλάσμα από το σάκο του εσύ τον προέτρεψες αρνητικά.
Μέρες που έρχονται ήλιο, φως και χαρά σου εύχομαι και εγώ.

nicolaos demonicos είπε...

Και βεβαίως συμφωνώ απολύτως «ότι τα ευαγγελικά κείμενα γράφτηκαν από συμπιλήματα του δεύτερου αιώνα με σταθερή προσήλωση στις ιερές προσταγές των ιουδαϊκών γραφών… ίνα επιβεβαιωθεί ότι… προκειμένου να δειχθεί ότι ο Ιησούς είναι απόγονος του Δαυίδ και σταλμένος από το Γιαχβέ». Και πώς αλλοιώς θα μπορούσε να είναι; Θα πρότειναν ποτέ οι Ιουδαίοι θεό μη κρεμάμενο από τους όρχεις του δικού τους θεού; Όχι βεβαίως.
Επειδή όμως το να αποδείξη κανείς τι τρέχει στα λάχανα, ιδιαιτέωρς όταν απευθύνεται σε διπλοτριπλοκλειδωμένους εγκεφάλους, είναι κομμάτι αδύνατον, εγώ βολεύομαι με το να θεωρώ τα κείμενα της ΚΔ αυθεντικά, γραμμένα δηλαδή από εκείνους οι οποίοι εκ του σύνεγγυς ακολούθησαν τον ιστορικώς υπαρκτό (άλλο βόλεμα αυτό) Ιησού αλλά και άλλων συγχρόνων (δεύτερος και τρίτος). Αυτό δεν ισχυρίζεται το δόγμα; Γιατί εγώ να το αμφισβητήσω; Δεν μου προσφέρονται εξ αυτού και μόνον ικανά όπλα εις απόδειξιν του ψευδούς των παραμυθολογουμένων;
Αν και στέκομαι στο τουλάχιστον περίεργο της αποφάσεως του Ματθαίου να συγγράψη το ευαγγέλιο του το 60-66, του Μάρκου το 63-70, του Λουκά προ του 70 (παναπή 67-69) και του Ιωάννου το 85-95 μ.Χ. [Η δεκαετία ένεκα και της Αποκαλύψεως, ήτις έστι τοις πράγμασι «Αποκάλυψις Ιησού Χριστού, ην έδωκεν αυτώ ο Θεός, δείξαι τοις δούλοις αυτού α δει γενέσθαι εν τάχει». [Είδες τι γίνεται όταν εσύ μετράς το «εν τάχει» με τον χρόνο σου τον ανθρώπινο; Μπάχαλο γίνεται, αφού είναι πασιφανές ότι ο θεός το εννοούσε με τον δικό του χρόνο, οπότε το «εν τάχει» μπορεί και μάλλον σημαίνει καμμιά τρισχιλιάδα αθιγγάνικα τέρμινα.] Διότι ποιος διάολος τους εβεβαίωσε ότι θα ζούσαν τουλάχιστον 70 χρόνια ο πρώτος, άλλα τόσα περίπου ο δεύτερος και ο τρίτος και τουλάχιστον 85-100 ο τέταρτος; Γιατί δεν έπιασαν χαρτί και μολύβι άμα τη δευτέρα και τελική αναλήψει-εξόδω του Ιησού προς συγκατοίκησιν μετά του πατρός Γιαχβέ εν τοις ουρανίοις αυτού δώμασι;
Είναι και αυτά (μαζί με πολλά άλλα) κάρβουνα προς όποιον ήθελε ποιηθή τον κάβουρα.
Αλλά μπορεί να φανταστής κάποιον πιστό να αποπειράται τοιούτον τι;

@ Αν θέλετε και δεν το γνωρίζετε, το οποίον και αμφιβάλλω, να σας συστήσω τον Ευάγγελο Τρίγκα, ο οποίος εμφανίζει τον Χριστό ως τον τελευταίο θεό των Ελλήνων! Το δε κατά κόσμον όνομα αυτού Ιήσων Πανδίρας –γνωρίζετε από ποιον–, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι η ιδιότητα της μητρός του: Ιέρεια της θεάς Αρτέμιδος.
Πρέπει να φύγω βιαστικά
Σας χαιρετώ προς το παρόν.
Να είστε καλά.

Άθεος είπε...

Συμφωνώ με όσα γράφεις ndemonicos, όμως ποιος λέει ότι τα ευαγγέλια γράφτηκαν στις χρονολογίες που αναφέρεις; Τον 1ο αιώνα είπαμε, τσιμουδιά για τον Χριστό δεν υπάρχει. Όλα είναι επινοήσεις του 2ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου και των πλαστογραφήσεων που έγιναν και τον τρίτο και εντεύθεν.
Όσο για τον Ευάγγελο Τρίγκα, ομολογώ ότι πρώτη φορά τον ακούω. Τέτοιους «ελληνοορθόδοξους» η νεώτερη ιστορία μας έχει πολλούς. Προτιμώ τον Βαγγέλη Τρίγκα τον μουσικοσυνθέτη του λαϊκού ρεμπέτικου τραγουδιού!

nicolaos demonicos είπε...

Το 2ο και τον 3ο και τον 4ο και «Κύριος οίδε» πότε οι τελευταίες παρεμβολές. Όσον αφορά στις... πλαστογραφήσεις, πολύ θα ήθελα να μάθω πώς πλαστογραφείται το πλαστογράφημα.
Ο Ε. Τρίγκας με 4 βιβλία του (Ο Χριστός ήταν Έλληνας/1999, β΄ έκδ. 2002, Παναγία, Η ελληνίδα ιέρεια της Αφροδίτης/2003, Σε ποιο Θεό πίστευε ο Χριστός/2005 και Ο Χριστός και ο Νόμος του Δια/2005), έχει καλά πυρώσει τον κονδυλοφόρο του προς περαιτέρω τύφλωση των ανεγκεφάλων.
Στις συνολικώς 1.282 σελίδες τους το φαινόμενο της παπαρολογίας στοχεύει στην ενίσχυση του φανατισμού των ανεγκεφάλων, αφού πλέον ο θεός-Χριστός είναι Έλληνας! Ο ΔΙΚΟΣ μας θεός!!!
Και όχι μόνο τον Βαγγέλη Τρίγκα προτιμώ, αλλά και τον Ιωάννη Τρίχα, στον κήπο του οποίου υπήρχε η μοναδική βερικοκκιά του χωριού, από την οποία στην δεκαετία του 50 κλέβαμε οι πιτσιρικάδες βερίκοκκα προς ιδίαν τέρψιν και οργήν του ιδιοκτήτου.
Να είσαι καλά, φίλε μου.

Άθεος είπε...

Είπαμε ndemonicos να τον αναφέρεις απλά, όχι να του κάνεις και διαφήμιση…
Όσο πάλι αν δεν καταλαβαίνεις πώς γίνεται η μια πλαστογραφία πάνω στην άλλη , η παρούσα εικόνα ίσως σε διαφωτίσει!

zoyzoy είπε...

Δεν εννοούσα τον Δία,αυτός Θεός είναι έχει το ελεύθερο να σπέρνει εξώγαμα! Εννοούσα όλους εμάς που θα πράτταμε κατ'εικόνα και ομοίωση όπως γράφουν οι γραφές:))


Αυτό το δώρο είναι για τα καλά παιδιά:))
Το αξίζεις??

Άθεος είπε...

Μα όταν έρχεται ένα παιδί, στο θεό το αποδίδουμε. Αντιλαμβάνεσαι παλαιότερα που πίστευαν περισσότερο, πόσοι άνδρες το έχαψαν, σαν τον Ιωσήφ, ότι δεν είναι αυτό που φαντάζονται, αλλά θέλημα θεού!

Μα είπα κι εγώ, εκείνο ήταν για τα κακά παιδιά. Για τα καλά σαν κι εμένα αυτά είναι δώρα. Όμως επειδή εγώ δεν πιστεύω στον Αι Βασίλη, φαίνεται γι αυτό δεν μου έφερε τέτοιο δώρο!
Αν με ρωτήσεις όμως τι θα ήθελα θα σου έλεγα τα ακουστικά αυτά!

nicolaos demonicos είπε...

Δηλαδή τώρα θα τρέξης να προμηθευθής τα... αριστουργήματα, Άθεε; Εννοώ μετά την διαφήμιση που του έκανα. Και μη με ρωτήσης γιατί τα προμηθεύτηκα εγώ, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δώρο μου τα έκανε ένας μαθητής μου.
Από την άλλη, βρίσκεις πάντα ένα τρόπο να με στενοχωρήσης. Φαντάζεσαι ότι δεν γνωρίζω πώς γίνονται οι επί των ήδη πλαστογραφημένων πλαστογραφήσεις; Αλλά το θέμα δεν είναι πώς πλαστογραφείται ένα ήδη πλαστογραφημένο ιστορικό ντοκουμέντο, πώς δηλαδή επαναπλαστογραφείται. Το θέμα είναι πώς πλαστογραφείται ένα από την αρχική κατασκευή του πλαστογράφημα; Πώς δηλαδή, με άλλα λόγια, νερώνεις το νερό;
Εκτός αν μου δηλώσης την θέση ότι τα κείμενα αυτά (ΠΔ, ΚΔ) φέρουν έστω και κόκκο ιστορικής αληθείας. Από την δημιουργία του Αδάμ μέχρι την γέννηση και δράση και σταύρωση του Ιησού δεν είναι όλα –τουλάχιστον– ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ; Δεν είναι παραμύθια προβαλλόμενα ως ιστορικά γεγονότα; Και όταν ένα παραμύθι, ένα κατασκευασμένο ψεύδος, προβάλλεται ως ιστορικό γεγονός, δεν συνιστά πλαστογραφία της πραγματικότητος;
Αν ναι, τότε ΟΛΑ τα ιερά αποκαλούμενα βιβλία συνιστούν ένα εκ κατασκευής πλαστογράφημα, αφού ουδέποτε τα εν αυτοίς περιγραφόμενα συνέβησαν, πιθανώτατα δε ούτε ένα από τα αναφερόμενα πρόσωπα υπήρξε. Αλλά και εάν υπήρξαν όσοι τουλάχιστον αναφέρονται ως οι συντάκτες ή συγγραφείς των διαφόρων βιβλίων των γραφών, πλαστά στοιχεία εξ αρχής κατέθεταν – ψεύτικα και ανύπαρκτα, αποκυήματα μιας βουλήσεως που αποσκοπούσε (και αποσκοπεί) στην δούλωση του ατόμου.
Όλα αυτά και τα γνωρίζεις και τα προβάλλεις. Προς τι λοιπόν η παραπομπή;
ΕΥΧΟΜΑΙ, αν και είμαι της απόψεως ότι θα είναι χειρότερη ακόμη, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΥΓΕΙΑ σε σένα, την οικογένειά σου, όσους αγαπάς και στους φίλους αυτής της ιστοσελίδας.

Άθεος είπε...

Τρόμαξα να καταλάβω τι εννοείς «αριστουργήματα» ndemonicos. Όσο για την πλαστογραφία, σιγά τη στεναχώρια ρε φίλε. Ξέρω ότι γνωρίζεις πώς γίνεται η πλαστογραφία. Τρόπος του λέγειν ήταν για να βρω δικαιολογία να δημοσιεύσω ακόμα μια φορά την εικόνα που παρέθεσα, μπας και τη δεί κανένας που δεν την είδε ακόμα! Μην τα μεγαλοποιούμε όλα με το τίποτα…
Γι αυτό και περνώ στις ευχές και με την ευκαιρία, μιας και αυτό θα είναι το τελευταίο σχόλιο του 2012, μαζί με σένα εύχομαι σε όλους τους φίλους και «εχθρούς» υπομονή για το 2013, μιας και θα ήταν υποκρισία να σας ευχηθώ να ευτυχίσετε, αφού όταν πρέπει να μεριμνούμε για την επιβίωσή μας, θα ήταν ψέμα να περιμένω ευτυχία και ευημερία. Άλλωστε η πείνα έχει απλωθεί παντού και μόνο η ελπίδα επικρατεί ότι γρήγορα θα ξεσπάσουν σκάνδαλα και θα αφυπνίσουν τον λαό για να τους διώξει μια ώρα νωρίτερα!

Μαρκος Καπιρης είπε...

Ο καθένας πιστεύει ή απορρίπτει όχι τον Θεό αλλά αυτό που νομίζει και αυτό που αντιλαμβάνεται ως Θεό. Ως εκ τούτου, όταν συζητούν οι μεν με τους δε (πιστοί και άπιστοι), δεν είναι δυνατόν να συνεννοηθούν ποτέ.



Άθεος είπε...

Σωστά, όμως γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν το έψαξες. Γιατί οι πρώτοι πιστεύουν σε μια ιδέα, ενώ οι δεύτεροι μόνο σε υλικά υπαρκτά πράγματα!

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5