1 Οκτ 2010

Ο μυστικισμός της Ανατολής επηρεάζει την ελληνική σκέψη

Ο παρατηρητικός αναγνώστης αυτού του blog θα έχει παρατηρήσει φαντάζομαι ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, όχι μόνο δεν είναι αυθαίρετα, αλλά το ένα υπαγορεύει το άλλο. Στα σχόλια, όταν μας το επιτρέπουν οι χριστιανοί σχολιαστές, εκτός από την περαιτέρω ανάλυση που επιχειρούμε, πολλές φορές αναδύουν και άλλους προβληματισμούς που οδηγούν σε νέες αναρτήσεις. Με λίγα λόγια δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω.
Έτσι λοιπόν στην προηγούμενη ανάρτηση κάποιος σχολιαστής, λάτρης της αρχαίας ελληνικής παράδοσης, με απορία ρώτησε αν υπήρχαν και στην αρχαιότητα δαίμονες, δεισιδαιμονία και όλα εκείνα για τα οποία κατηγορούμε τους χριστιανούς και τις άλλες δυο αδελφές θρησκείες. Αν και λάτρης της αρχαίας Ελλάδας ο ίδιος, μπροστά στην Αλήθεια, νιώθω την ανάγκη να γκρεμίσω κάθε υπέρβαση που από τα νεανικά μου χρόνια έκτιζαν αμαθείς και αλλοπαρμένοι σοβινιστές, θεοποιώντας ιδέες και ανθρώπους στο βωμό της εξύμνησης της φυλής και γελοιοποιώντας αυτό που στην ουσία σαν μεγαλειώδες έπρεπε να αναδεικνύουν.
Όχι δεν καταγόμαστε από τον Σείριο.
Δεν ρέει στις φλέβες μας Ιχώρ και ο Δίας δεν υπήρξε.


Οι θεοί του ήταν ανθρωπόμορφοι, ο ίδιος τους έφτιαξε.
Οι μύθοι του αφηγηματικοί και γεμάτοι συμβολισμούς.
Η αγάπη για τη ζωή, την φύση και τον άνθρωπο έκαναν τον Έλληνα να αναζητήσει στη ζωή την ευτυχία και γι αυτό ανέπτυξε τη μουσική, το χορό, την τέχνη και τη φιλοσοφία.
Με λίγα λόγια ό,τι ωθεί το Κάλος και την ομορφιά της ζωής. Ό,τι ωθεί τον άνθρωπο μπροστά, γιατί εκεί τον περιμένει το μέλλον.
Η γλώσσα ήταν η ρίζα που βλάστισε αυτούς τους ανθούς και "ο νους διακόσμησε τα πάντα". Όχι νους θεϊκός, αλλά η διάνοια του ανθρώπου. Αυτό που λέμε λογική. Ο ομορφιά της γλώσσας και η δύναμη της λογικής σε συνδυασμό με την ομορφιά της ζωής και τον προσανατολισμό του προς την αναζήτηση της λογικής και της εγκόσμιας ευτυχίας ανέδειξε τον Έλληνα σε αντίθεση με τον μυστικισμό των βαρβάρων που έρεπε στην μεταθανάτια πορεία του, μέσα από μία ταλαίπωρη ζωή στερήσεων και επιδοκιμασιών.





Ο Έλληνας ήξερε πότε να φιλοσοφήσει και γι αυτό η φιλοσοφία του είναι ζωντανή και τόσο διαφορετική από των βαρβάρων. Όπως λέει και ο Νίτσε «δεν πρέπει να περιμένουμε να μας βρει δυστυχία για να φιλοσοφήσουμε» (Γέννηση της Φιλοσοφίας). Ο Έλληνας φιλοσόφησε για να βρει την αλήθεια κι όχι για να παρηγορήσει εκείνους που η τύχη τους τα έφερε διαφορετικά απ’ ότι τα περίμεναν. Η φιλοσοφία δεν είναι διέξοδος αντιξοοτήτων, σαν να λέμε παρηγοριά στον άρρωστο, ούτε εργαλείο για να δικαιολογούμε τις φαντασιώσεις του κάθε ονειροπαρμένου που καταπιάνεται μ’ αυτήν.
Οι αποκαλυπτικές θρησκείες όμως είναι παρηγορητικές! Ο Φώερμπαχ, τον 19ο αιώνα, θεωρούσε την παρηγοριά αντιδραστική. «Οποιοσδήποτε επιχειρεί να παρηγορήσει τους σκλάβους, αντί να τους σπρώξει στην επανάσταση, γίνεται σύμμαχος των δουλοχτητών» έλεγε και δεν είχε άδικο!
Δεν είναι τυχαίο που ο χριστιανισμός στις μάζες αυτές αρχικά απευθύνθηκε, χωρίς να κάνει το παραμικρό για να αλλάξει τη ζωή τους.
Όταν επικράτησε, τους ξέχασε.
Διαφωνεί κανείς;



Ο Έλληνας λοιπόν, για να επανέλθουμε στο θέμα μας, φιλοσοφώντας, έβαλε αρχικά σε κίνηση το μυαλό και τη λογική του. Αντικείμενο είχε τον κόσμο, σε αντίθεση με την φιλοσοφία των βαρβάρων στην οποία παρορμήθηκαν συναισθηματικά απ’ την δυστυχία της ζωής με αντικείμενο τον πόθο μιας μεταθανάτιας ανταμοιβής. Άλλο λόγο δεν κατάφεραν να βρουν, αφού σκοπό δεν είχαν να αλλάξουν τον κόσμο ή οι ίδιοι να μεταστραφούν σε μια άλλη λογική. Βλέπεις όταν δέχεσαι τον κόσμο στατικό και αμετάβλητο από τον Δημιουργό δεν έχεις τέτοια δυνατότητα. Υποκλίνεσαι στο δόγμα και τη μοίρα σου, διαφορετικά αμαρτάνεις. Γίνεσαι παράλογος πιστεύοντας ότι σε ορίζουν αόρατες δυνάμεις. Κινείσαι σαν μαριονέτα, και εύκολα κατευθύνεσαι από επιτήδειους, γιατί την πεποίθησή σου αυτοί την ορίζουν. Η ευπιστία έκτοτε θα σε ορίζει, ακόμα κι εκεί που νομίζεις ότι ο ίδιος κατευθύνεις τον εαυτό σου. Αυτό ήταν γνωστό από την εποχή του Ηρόδοτου ακόμα, τον 5ο αιώνα. Να τι έγραφε ο Αλικαρνασσέας ιστορικός τότε. «Αυτό που ξεχωρίζει ανέκαθεν τον Έλληνα από τον βάρβαρο είναι πως ο Έλληνας ρέπει προς την γνώση παρά στις παράλογες ευπιστίες».
Πράγματι τον 6ο αιώνα, όταν ο άνθρωπος άρχισε να φιλοσοφεί, ο Έλληνας έβαλε το μυαλό του σε κίνηση. Φιλοσόφησε με τη λογική και με την ευφυΐα που ο ίδιος όριζε.



Ο Θαλής ο Μιλήσιος θεωρείται ο θεμελιωτής του αρχαίου ελληνικού υλισμού. Την εποχή εκείνη δεν είχε τόσο σημασία αν έβρισκε την αλήθεια όσο ότι κατάφερνε να βρίσκει απαντήσεις ρωτώντας κατευθείαν τη φύση, παρατηρώντας και υπολογίζοντας με τη λογική και όχι απευθυνόμενος σε κάποιο μαντείο ή ιερατείο, όπως έκαναν τότε άλλοι.

Για πρώτη φορά ο άνθρωπος πατώντας γερά πάνω στη γη, τα μάτια του, η σκέψη του αλλά και ο νους του, μετρώντας και υπολογίζοντας, πετούσε στα άστρα!

Πολλά χρόνια αργότερα ο Πλάτων στο διάλογό του με το Θεαίτητο θα σχολιάσει εύθυμα το Θαλή που περπατούσε κοιτάζοντας ψηλά στον ουρανό κι έπεσε μέσα σε ένα πηγάδι και τα πειράγματα της θρακιώτισσας υπηρέτριάς του που του έλεγε ότι, από τη μανία του να μάθει τι γίνεται στον ουρανό, δεν ήξερε τι του γίνεται στα πόδια!



Μισό αιώνα μετά κάνει την εμφάνιση του ο Πυθαγόρας, μεγάλος μαθηματικός και επιστήμονας τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μετά τα σαράντα, μην αντέχοντας την τυραννία του Πολυκράτη στη Σάμο, εγκαταστάθηκε στην πόλη Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας. Εκεί ίδρυσε τη φιλοσοφική σχολή του που δεν ήταν παρά μια θρησκευτική, κοινοβιακή αδελφότητα, «ομακοείον» όπως την ονόμασε. Ο Πυθαγόρας κυβέρνησε τον Κρότωνα τουλάχιστον 20 χρόνια, έκοψε νομίσματα και η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή. Το όνομά του τιμήθηκε όχι μόνο σαν μεγάλου φιλοσόφου αλλά και σαν θεού. «Υπερβόρειο Απόλλωνα» αποκαλούσαν οι Κροτωνιάτες τον Πυθαγόρα. Πριν εγκατασταθεί στον Κρότωνα ταξίδεψε στην Αίγυπτο και στη Βαβυλώνα όπου ο μυστικισμός των χωρών αυτών τον επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό μελετώντας τα ιερατικά τους συγγράμματα. Ασπάστηκε το δόγμα της μετεμψύχωσης που το πήρε από τους Αιγύπτιους. Μαθήτεψε στο ιερατείο των Χαλδαίων, όπως ισχυρίζεται ο Ιππόλυτος, και συνέζησε με τους μάγους της ανατολής, όπως μας πληροφορεί ο Διογένης Λαέρτιος. Μαθητής του μυστικιστή Φερεκύδη στην αρχή και του Ερμοδάμαντα του Σάμιου μετά, καθώς και του υλιστή Αναξίμανδρου, η φιλοσοφία του Πυθαγόρα πάντρεψε αντίθετα φιλοσοφικά συστήματα.






Ο Ορφισμός της Ελλάδας παντρεύτηκε με το μυστικισμό της Ανατολής. Η μίξη όλων αυτών των αντίθετων στοιχείων μαζί με την Πυθαγόρεια θεώρηση των αριθμών συνθέσανε αυτό που λέμε Πυθαγορισμός. Ήταν σαν η επιστήμη να παντρεύτηκε τη θρησκεία. Από την ένωση αυτών προέκυψε η θρησκευτική φιλοσοφία του Πυθαγόρα που πολλοί την αμφισβήτησαν.
Ο Πυθαγόρας διακήρυττε ότι έζησε κάποτε σαν Αιθαλίδης και γιος του θεού Ερμή. Αργότερα σαν Εύφορβος και μετά σαν Ερμότιμος και Πύρρος (ψαράς από τη Δήλο). Διατηρούσε, έλεγε, τη μνήμη των εμπειριών του, είτε ήταν ζωντανός είτε πεθαμένος. Επίσης διηγιόταν τις περιπλανήσεις της ψυχής του στα φυτά και στα ζώα όπου μπήκε. Σαν Πυθαγόρας, όπως μας μνημονεύει ο Διογένης Λαέρτιος, ζούσε την πέμπτη μετεμψύχωσή του.
Ο Πυθαγορισμός και ο Ορφισμός πέρασε στη φιλοσοφία του Πλάτωνα και έκτοτε επηρέασε τους κατοπινούς φιλοσόφους μαζί και τους χριστιανούς.
Σήμερα, οι χριστιανοί δεν έχουν ιδέα πόσο πλατωνικοί είναι.
Μπορεί η αρχή να έγινε με τον Ορφισμό, τους Πυθαγόριους και τον Πλάτωνα, όμως πριν οι φιλοσοφικές σχολές καταργηθούν από τον Ιουστινιανό, όταν ο νεοπλατωνισμός ανθούσε, ο χριστιανισμός αναζητώντας φιλοσοφικό στήριγμα, αν δεν τον υιοθέτησε τουλάχιστον τον κατηύθυνε, παρόλο που δεν διακηρύχτηκε ανοιχτά. Οι ιδεαλιστές χριστιανοί που τον δέχτηκαν το ομολόγησαν και ανάγλυφα αποτυπώνεται στη φιλοσοφία τους.
Όμως, περί της ιδεαλιστικής αυτής φιλοσοφίας, στην επόμενη ανάρτηση θα έχουμε να πούμε πολλά, που οι περισσότεροι δυστυχώς αγνοούν.


114 σχόλια:

aeroxeimarros είπε...

Εννοείται πως μία πληθώρα από δεισιδαιμονίες ταλάνιζαν τα μυαλά και των αρχαίων Ελλήνων. Ειδικά, στο επίπεδο του λαού οι δεισιδαιμονίες ήταν αναρίθμητες μαζί με τις μυστηριακές θρησκείες. Σίγουρα πάντως πολλοί φιλόσοφοι κατάφεραν να απομυθοποιήσουν πολλές απ αυτές που στα ελληνιστικά χρόνια δεν διώκοταν καν όταν διαλαλούσαν τις περίεργες ιδέες τους για τότε που έτειναν στον υλισμό.

Η ανατολίτικες λατρείες και δοξασίες αναμφισβήτητα μάγεψαν πολλούς Έλληνες και επηρέασαν την μετέπειτα πορεία τους στον κόσμο των θρησκειών, και γενικά των μεταφυσικών ερωτημάτων και αποριών.

Και απλά μία ερώτηση: Τι ακριβώς ορίζεται ως ελληνική σκέψη;

Άθεος είπε...

Καλή η ερώτησή σου aeroxeimare, αν και σε ορισμένα σημεία της ανάρτησης αναφέρθηκα σ’ αυτήν σε σχέση με τους στοχασμούς των βαρβάρων.
Ο Έλληνας, φιλοσοφώντας, έβαλε αρχικά σε κίνηση το μυαλό και τη λογική του. Καλλιέργησε την πραγματικότητα και μέσω αυτής ανέπτυξε ορθολογικό τρόπο σκέψης. Εκεί βρίσκεται η δύναμή της ελληνικής σκέψης, που έκανε τα πρώτα υλιστικά βήματα στη φιλοσοφία (υλοζωισμός) σε αντίθεση με τον μυστικισμό των βαρβάρων. Αυτό ήθελε να πει και ο Νίτσε όταν διατύπωνε τη φράση του «δεν πρέπει να περιμένουμε να μας βρει δυστυχία για να φιλοσοφήσουμε».
Ο έλληνας αρχικά, ενδιαφέρθηκε να βρει την αλήθεια για τον κόσμο και όχι για να παρηγορηθεί για τη δυστυχία της ζωής, αναζητώντας δικαίωση μετά θάνατον!
Τα υπόλοιπα τα είπες εσύ.

φωτο vango είπε...

...ένα ευχαριστώ & πάλι για το τόσο μεστό άρθρο σου. Ψήγματα της ιστορικής αλήθειας διδαχτήκαμε παλιά στο λεγόμενο οχτατάξιο Γυμνάσιο. Έπρεπε με το πηρούνι να τα ανακαλύψεις και να το γευτείς. Θυμάμαι το Σταύρο Μωραίτη, το φιλόλογο. ένα πραγματικό Έλληνα, που τον είχα καθηγητή στο 9ο Γυμνάσιο στην πλατεία Κουμουνδούρου, που ήταν τότε. Όμως τα προεφηβικά παιδιά, τί να καταλάβουν ;;; Γιαυτό λέω ότι ιστοχώροι σαν τον δικό σου, είναι πηγές γνώσης & απελευθέρωσης του νού...

Zanglos είπε...

Φιλε, Δάσκαλε και φιλόσοφε Άθεε, ευχαριστώ για ένα ακόμη υπέροχο άρθρο.
Μιλώντας για την ύπαρξη η όχι τον θεών, κανείς σήμερα από τους ρομαντικούς του δωδεκάθεου (και εμού!) δεν πιστεύει στην ύπαρξη θεών, παρα κάτι παρόμοιο όπως και εσύ αναφέρεις για τον Πυθαγόρα στον Κρότωνα όπου το όνομα του τιμήθηκε σαν θεού!
Αλλα κάτι δεν πάει καλά δάσκαλε, στη Σουηδία πχ όπως και σε αλλα μέρη, όταν βρούν ένα πέταλο 100 χρόνον χτίζουν ένα μουσείο, μεγάλα ευρήματα όμως όπως πολιτείες στο βυθό της θάλασσας, και πολλά αλλα (ευρήματα όχι θεωρίες) που αναφέρονται για 100 και πλέον χιλ χρονια πριν, πέφτει μούγκα! Γιατί?
Τέλος πάντων, είναι πολλά πράγματα που με προβληματίζουν, η άρνηση τους γιατί και μονο δεν χωράει στην λογική του σήμερα, δεν την δέχομαι, παρα το κρατώ ζεστό σε μια γωνια του εγκεφαλου μου...

zoyzoy είπε...

Παντού και πάντα ο δεισιδαιμονίες μην ξεχνάς και τα στοιχειά που'χαν θεοποιήσει οι αρχαίοι Ελληνες τον Θεό του Κάτω κόσμου και τις θυσίες που έκαναν σ'αυτούς.
Φυσικά όσοι έμπαιναν στις φιλοσοφικές σχολές και στα μυστήρια δεν κατέχονταν απ'αυτά μα δεν ήταν για όλους γιαυτό παρέμειναν και Μυστήρια.

Καλό σου μήνα!

Άθεος είπε...

Όλο με τον καλό σου λόγο vango, όλο με τον καλό σου λόγο!
Μην με παινεύεις όμως τόσο γιατί με αντιπαθούν οι αντίπαλοι.
Απλά, γράφω, όχι ό,τι μου κατέβει, αλλά ό,τι έχει ανάγκη κανείς να διδαχτεί και δύσκολα μπορεί να το βρει ηλεκτρονικά ή έντυπα. Ευτυχώς, το βιβλίο μου αναγνωρίστηκε από το κοινό, περισσότερο από τις προσδοκίες που είχα.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Πολύ σημαντικό το ζήτημα της τελευταίας σου παραγράφου zanglos.
Ξέρω ότι σε αποθαρρύνω και σε απογοητεύω, όμως το ίδιο νιώθω κι εγώ.
Είναι αλήθεια, θέλουμε οι Έλληνες να έχουν διαπρέψει και η καταγωγή τους να κρατάει από κάπου που οι εχθροί μας ούτε να μπορούν να διανοηθούν. Όμως, άλλο τι θέλουμε κι άλλο τι είναι πραγματικό.
Τώρα για να σε καθησυχάσω, κάτι ευρήματα 20 ή και 50000 χρόνων ίσως να προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα, όμως δεν μπορούν να ισχυριστούν με βεβαιότητα το ένα ή το άλλο. Σίγουρα, κρατάμε την πληροφορία και να είσαι σίγουρος, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν και βρεθούν οι χαμένοι κρίκοι, η άποψη της επιστήμης θα αλλάξει. Εμείς δεν είμαστε δογματικοί. Υποβαλλόμαστε στο test της επαλήθευσης και της διάψευσης κάθε στιγμή. Αυτό είναι και το μεγαλείο της επιστημονικής μεθοδολογίας. Όποιος δεν το αντελήφθη αυτό (ιδεαλιστές και αγνωστικιστές) έχουν κενά και διαστρεβλώνουν και τα σωστά που ξέρουν.
Απλά το κρατάμε, όπως λες κι εσύ στο πίσω μέρος του κεφαλιού και δεν το υποστηρίζουμε. Απλά λέμε: ίσως. Όμως ποτέ ότι έτσι είναι!
Έχουμε τόσα για να διαφωνούμε με τους συντηρητικούς, που δεν χρειάζεται να υπερβάλουμε σε κάποια σημεία.
Κατάλαβέ με.
Στη σειρά αυτή των άρθρων θα πάμε πολύ κόντρα στο σύστημα.
Περίμενε και θα δεις!

Σωστά αυτά που λες zoyzoy, έτσι είναι. Τι, περίμενες να διαφωνήσω;
Μα αυτές οι διαφωνίες, όλες πέρασαν στον χριστιανισμό και οι χριστιανοί ακόμα πιστεύουν ότι οι έλληνες ήταν… δεισιδαίμονες και ειδωλολάτρες!
Δεισιδαίμονες, ναι, όμως τα ίδια πιστεύουν και οι χριστιανοί. Όσο για την ειδωλολατρία, μάλλον υπερβάλλουν, αφού η αλήθεια είναι ότι κι αυτοί δεν είναι λιγότερο ειδωλολάτρες!
Για τη δεύτερη παράγραφο θα μπορούσα να πω ότι αυτούς που θεωρούμε Μεγάλους φιλοσόφους, μάλλον υπερβάλλουμε, αφού τους πραγματικά μεγάλους, οι περισσότεροι, ούτε που τους ξέρουν.
Περίμενε τα δυο επόμενα άρθρα και θα καταλάβεις πολλά!
Καλό μήνα και καλά… ξυπνητούρια!
(έλα, σε πειράζω!)

Άθεος είπε...

Zanglos σου συνιστώ μια καλή ανάρτηση της zoyzoy που τις μέρες αυτές έχει ανεβάσει. Σχετίζεται άμεσα με τους προβληματισμούς σου.
Ιστορική απόκρυψη ή συκοφαντία??
Κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να απομυθοποιούμε κάποια πράγματα που μας τα διδάξανε λάθος. Αυτό ισχύει και για τους μεν και για τους δε.

φωτο vango είπε...

...φίλε Άθεε, δέν είναι παινεψιά & ούτε καλός λόγος. Σου φαίνεται έτσι γιατί εκφράζω τη σύμφωνη γνώμη μου. Με την ''άυλη'' επικοινωνία στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ τους, έχουν την ευκαιρία να αλληλοεπικοινωνήσουν. Κρατώ ό,τι μου φαίνεται, με την όποια λογική διαθέτω, ''αληθές'' & αφήνω τα ανούσια ασχολίαστα. Δέν έχω βρεί κάτι σε σένα, που να δημιουργήσει ένσταση. Αυτό μου συνέβη, όταν πρωτοδιάβασα & μετά μελέτησα τον Επίκουρο. Τρομερό χτύπημα κατάστηθα ένοιωσε ο μέχρι τότε χριστιανός & δή παλιοημερολογίτης. Έτσι είναι, φίλε Άθεε. Συνέχισε, λοιπόν, γιατί επιτελείς ωφέλιμο έργο...

Άθεος είπε...

Ευχαριστώ vango.
Κάνω ό,τι μπορώ για να βγούμε από τον αιώνιο λήθαργο.
Όχι ότι εγώ ξύπνησα, απλά βρήκα μια χαραμάδα και σας περιγράφω τι βλέπω!
Επίσης, πολλούς είδα να κοιτούν από χαραμάδες, όμως οι περισσότεροι κοιμούνται ακόμα στο σκοτάδι και άλλοι που «ξύπνησαν» αποφεύγουν να δουν. Φοβούνται μην χάσουν την ραστώνη του ονείρου!

ndemonicos είπε...

Εγώ, Άθεε, δεν θα σε εγκωμιάσω· δεν μου αρέσει να ευλογώ τα γένεια μου – και είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεσαι τι εννοώ.
Αν με τον όρο «ελληνική σκέψη» κυριολεκτής, τότε θα πω τούτο: Ούτε ο Πυθαγόρας, ούτε ο Πλάτων, ούτε όσοι «ανατολίτισαν» με επίκεντρο την «ψυχή και την μεταθανάτια ύπαρξη» ανήκουν καθ' ολοκληρίαν σε αυτό που πρεσβεύει η «ελληνική σκέψη». Εμμέσως και σαφέστατα αλλά και αμέσως προτείνουν την δέσμευση και υποταγή του νου, άρα και του όντος και της οντότητας της λογικής –η οποία εδώ και ως εκ τούτου μηδενίζεται– στην υπερκόσμια ισχύ μιας υπέργειας (ή πολλών, δεν αλλάζει κάτι) δύναμης. Η οποία δύναμη καθορίζει την πνευματική ανάπτυξη του υποκειμένου σε αυτήν, ο δε μη υποκείμενος υστερεί και de facto και a priori.
Οι κάτοικοι του τόπου στον οποίο γεννήθηκε και μεγαλούργησε ο μόνος ανθρωποκεντρικός και άρα υλιστικός πολιτισμός και, ως συνέπειά του, το μόνο ανθρωποκεντρικό πολίτευμα διακυβέρνησης, η άμεση ή συμμετοχική δημοκρατία, δεν γνωρίζουν ούτε τον ένα ούτε το άλλο.
Διότι «Φοβούνται μην χάσουν την ραστώνη του ονείρου!». Ακριβώς!
Θα διαφωνήσω μόνο με τον καθορισμό του 6ου αι. ως χρονικής απαρχής ενασχόλησης με την φιλοσοφία.
Έτσι φαίνεται από τα «υπάρχοντα» ιστορικά στοιχεία, αλλά είναι έτσι; Διότι ίσως τότε πρέπει να δεχθούμε τις θέσεις φοινικιστών και ινδοευρωπαϊστών. Τις δεχόμαστε; Η λογική των πραγμάτων μπορεί να τις αποδεχθή;

Zanglos είπε...

Δάσκαλε με παρεξήγησες, η ερώτηση και ο προβληματισμός μου ουδεμία σχέση έχει με την ανάρτηση της Ζουζούς!
Τέλος πάντων, την ερώτηση θα την ξανασυναντήσουμε γιατί είναι σχετική με την φιλοσοφία.
Τώρα επειδή έχεις το χάρισμα του εκφραστικού λόγου (και τις γνώσεις!), θα ήθελα να σε παρακαλέσω να γράψεις κάτι στο μέλλον για την γλώσσα μας.
Και για να ξανάρθω πάλι στην ερώτηση και στο προβληματισμό μου, την σύνδεσή της μέσα στο χρόνο. Πόσες χιλιετίες δηλαδή χρειάστηκε η γλώσσα μας από την εποχή των σπηλαίων μέχρι να φτάσει στην τελειότητα της Ομηρικής διαλέκτου? Ο Πλούταρχος πχ μας λέει ότι ο Αγησίλαος ανακάλυψε στην Αλίαρτο τον τάφο της Αλκμήνης, της μητέρας του Ηρακλέους, ο οποίος τάφος είχε ως αφιέρωμα «πίνακα χαλκούν έχοντα γράμματα πολλά θαυμαστά, παμπάλαια…» μα, περί πόσο παλαιάς γραφής πρόκειται, και οι ίδιοι οι αρχαίοι Έλληνες την χαρακτηρίζουν «αρχαία»???

Άθεος είπε...

Ακριβώς αυτό ndemonicos «όσοι «ανατολίτισαν» με επίκεντρο την «ψυχή και την μεταθανάτια ύπαρξη» δεν ανήκουν σε αυτό που πρεσβεύει η «ελληνική σκέψη». Γι αυτό και τη φιλοσοφία του Πυθαγόρα την ξεχώρισα. Όμως, όπως θα δούμε και στην επόμενη ανάρτηση, δεν συνέβη και με τον Πλάτωνα. Αυτός απ’ την αρχή ήταν ιδεαλιστής.
Όμως, γιατί να δεχθούμε τις θέσεις των φοινικιστών και ινδοευρωπαϊστών… οι υλοζωιστές φιλόσοφοι τότε γεννήθηκαν.
Οι Φοίνικες ήταν ναυτάκια που πουλούσαν υφάσματα και οι Ινδοευρωπαϊστές φρούτα των καιρών μας!

Έχει σχέση με της zoyzoys, Zanglos, γιατί χωρίς διασταύρωση των στοιχείων βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα.
Θα γράψω κάτι και για τη γλώσσα, γιατί πρέπει να κτυπηθεί και η γάγγραινα των greeklish, όμως όχι τώρα κοντά. Τα άρθρα μέχρι τέλος του χρόνου έχουν καθοριστεί και σχεδόν γραφτεί!
Έχεις δίκιο όμως για τους προβληματισμούς σου και μην νομίζεις ότι επειδή δεν είμαι ευκολόπιστος δεν μου περνάνε και μένα αυτές οι εξηγήσεις από το μυαλό μου. Μέχρι οι απαντήσεις μου να με ικανοποιήσουν, δηλαδή να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον αντίλογο, θα σιωπώ!
Μιλάω μόνο γι αυτά που είμαι σίγουρος. Τα υπόλοιπα ας περιμένουν την ώρα τους ή τουλάχιστον τα κρατώ για μένα προσωπικά.

Dyer είπε...

«Η φιλοσοφία δεν είναι διέξοδος αντιξοοτήτων, σαν να λέμε παρηγοριά στον άρρωστο, ούτε εργαλείο για να δικαιολογούμε τις φαντασιώσεις του κάθε ονειροπαρμένου που καταπιάνεται μ’ αυτήν.»
Φιλοσοφούσαν με γνώμονα την ομορφιά και τη βελτίωση της ζωής, για να έχουν μια καλύτερη ζωή και όχι για να αντέξουν, να υπομείνουν τις δυσκολίες, έχοντας στο τέλος τη μεταθάνατο ευτυχία. Ο θάνατος, ο Άδης ήταν δυσάρεστος για όλους και όχι τόπος ευδαιμονίας.
Φίλε Άθεε είμαι σε αναμονή της συνέχειας.

marios είπε...

άθεε τι είδα σήμερα! Και λέω κάτι μου θυμίζει αυτό!

http://eatheia.blogspot.com/2010/09/blogroll.html

Άθεος είπε...

Περίμενε Dyer και κάθε ανάρτηση θα σε αγωνιά όλο και περισσότερο για την άλλη.
Τούτη, απλά ήταν μια εισαγωγή. Από την επόμενη μπαίνουμε στο θέμα.

Marios όπως φαίνεται είδες μόνο το Αθεϊστικό blogroll ... του Ορθόδοξου, όπου αντιγράφοντας σημεία από το blog μου, που το χρησιμοποιεί σαν πρότυπο, προσπαθεί να επιτεθεί στο πρόβλημα της αθεΐας. Γνωστό ότι του κάθισε στο λαιμό, το έχουμε πει τόσες φορές και αντιγράφει αρνητικά το blog. Φυσικά και στην ηθική. Με φώναζε καιρό, γιατί δεν πάω στο blog του και τώρα που πήγα με συγύρισε κανονικά! Εγώ του έκανα επιθέσεις φιλίας κι αυτός μισαλλοδοξίας! Εκεί είναι τα σχόλια, μπορεί να τα δει ο καθένας.
Όμως το άλλο δεν το είδες: http://eatheia.blogspot.com/2010/09/e.html με τίτλο, άκουσον άκουσον: Η Aθεΐα ενάντια στην Eπιστήμη
Δηλαδή εμείς οι άθεοι είμαστε… ενάντια στην επιστήμη κι αυτοί, τα καημένα, φουλ επιστημονικοί!
Απορώ όμως, πώς μπορούν να πλέουν σε τόση βλακεία!
Αυτή τη φράση, θα την δεις να λανσάρει συχνά, ότι τους κατηγορώ!
Μεταξύ μας τώρα, είναι ό,τι πιο ήπιο μπορώ να τους προσάψω. Δεν έχουν ούτε την αίσθηση της ντροπής!

Artanis είπε...

Μπήκα σε όλα τα λινκ και διάβασα τα ποστ και τα σχόλια τω αναρτήσεων εκείνων, διάβασα και τα δικά σου και είμαι εντάξει για τώρα, αρκεί να δηλώσω τα εξής:
Συμφωνώ για την φιλοσοφία και την αξία της για την εποχή που εκφράστηκε, αλλά πολλά από αυτά τα συμπεράσματα έχουν πλέον ξεπεραστεί από τα επιτεύγματα της επιστήμης...Όσο για τις δεισιδαιμονίες των Αρχαίων Ελλήνων και τις πεποιθήσεις τους, η απλή σύγχρονη λογική σκέψη τις έχει επίσης καταρρίψει όλες...
Μ' άρεσε η τοποθέτησή σου, θα περιμένω να δω και τα επόμενα άρθρα...
καλό βράδυ από ΝΖ...

Άθεος είπε...

Τα διάβασες όλα;
Ωραία. Πήρες τη δόση σου!
Για το δεύτερο και βέβαια όλα ξεπεράστηκαν, όμως τώρα η δεισιδαιμονία έγινε κτήμα των χριστιανών που παραμένουν στον αναχρονισμό.
Καλημέρα από Αθήνα, Artanis!

ΝΑΝΤΙΑ είπε...

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι!
Αυτό που εγώ θεωρώ ως φυσιολογικό και το ερμηνεύω με τη λογική,κάποιος άλλος το θεοποιεί και το προσκυνά!
Εκεί βρέθηκαν κάποιες...διάνοιες που σκέφτηκαν πόσο καλό θα ήταν να εκμεταλλευτούν αυτή τη τάση του ανθρώπου και δημιούργησαν τις πρώτες θρησκείες,που πάνε πακέτο με τις δεισιδαιμονίες του απαίδευτου,κατά πλειοψηφία,ανθρώπινου νού!
ΟΛΑ μα όλα είναι ανθρώπινες κατασκευές πρός επιρρεασμό και χειρσφέτηση της μάζας!
Όσο για τη δεισιδαιμονία των προγόνων μας,δεν είναι τυχαίος ο εναγκαλισμός από το χριστιανισμό πολλών παραδόσεων,αφού βέβαια μελετήθηκαν και απαναδιατυπώθηκαν,παρουσιάστηκαν με το μανδύα της χριστιανοσύνης!!
Τώρα,όσον αφορά τους..χριστιανούς αδελφούς μας,σε εμένα τουλάχιστον,εδραιώνουν ακόμα περισσότερο τη γνώμη μου και ό,τι ακολουθώ μέχρι σήμερα,λόγω αυτών που γράφουν και υποστηρίζουν!!
Να είναι καλά οι άνθρωποι,τους ευχαριστώ εκ βαθέων!!

Άθεος είπε...

Σωστά Νάντια, μόνο που θα ήθελα να σε διορθώσω, όσων αφορά τις πρώτες θρησκείες.
Αυτό που λες έγινε με τις Αποκαλυπτικές (Ιουδ. Χριστ. Ισλ. Δηλαδή τις μονοθεϊστικές θρησκείες).
Οι πρώτες θρησκείες ήταν φυσιολατρικές, όπου ο άνθρωπος μην μπορώντας να εξηγήσει φυσικά φαινόμενα τα θεοποίησε (αρχαίες πολυθεϊστικές θρησκείες).
Ακόμα πιο πριν ήταν οι ανιμιστικές θρησκείες, όταν ο άνθρωπος ξεχώριζε από το ζώο.
Οι δεισιδαιμονίες τότε εφευρέθηκαν, πιστεύτηκαν από τις αρχαίες και συνεχίζουν να λατρεύονται από τις Αποκαλυπτικές!
Τους άλλους τους λένε… ειδωλολάτρες, χωρίς να κοιτάνε τι κουβαλούν στην πλάτη τους!

Zanglos είπε...

Το παιχνίδι τον λέξεων και ποιος είναι ηθικότερος του άλλου! Δάσκαλε θα με επιτρέψεις να εκφράσω την γνώμη μου έστω και λανθασμένη.
Ο ορθόδοξος μη έχοντας επιχειρήματα να αναμετρηθεί μαζί σου, χρησιμοποιεί τα μεγαλύτερα του όπλα (στην φαντασία του) που είναι η αγάπη και το ήθος, και σε παρασύρει σε διάλογο!
Ο ίδιος βέβαια είναι κάργα ανήθικος, σε άλλο blog με είχε απειλήσει ότι θα καταρασθεί τα παιδιά μου, ο δαιμονισμένος. Φυσικά και τον απάντησα στο blog του όπως τον αξίζει αυτόν, την μαρία του και τον γιο της joshua.

Άθεος είπε...

Ας μην ασχοληθούμε άλλο με αυτόν Zanglos.
Τα σχόλια μιλούν από μόνα τους!

nicolaos demonicos είπε...

Ξέρεις τι είναι να αποκαλή ειδωλολάτρη τον φυσιολάτρη –αλλά ακόμη και τον πρωτόγονο ανιμιστή– ο κατ' εξοχήν ειδωλολάτρης, εκείνος που ξύνει την μπογιά του ειδώλου που φιλάει και προσκυνάει, προκειμένου να... πιη τα ξέσματα ώστε να «γίνη καλά»; Που περνά κάτω από το είδωλο του τάφου του θεού του για τον ίδιο λόγο; Που... που... που;
Όντας συγχρόνως ο «εξοχώτατος» των αείποτε ανιμιστών και υπέρμαχος της αειζωΐας της μοναδικής ψυχής του, από τα ούμπαλα της οποίας κρέμεται η ύπαρξη του σύμπαντος;
Το «είπε ο γάϊδαρος...» ούτε το εκατομμυριοστό της άννοιάς του δύναται να αποτυπώση.

Ορθόδοξος είπε...

Καλημέρα σε όλους τους αναγνώστες του ιστολογίου.

Παρατήρησα κάποια σχόλια που αναφέρονται στο όνομα μου και στο “Αθεΐα, η άρνηση της αλήθειας” και θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις πάνω σε αυτά.
Ο χώρος μας σε καμιά περίπτωση δεν επιτίθεται προς κάποια κοινωνική ομάδα, αλλά εκφράζει όπως αναφέρω και στη σελίδα “About the blog” την προσωπική μου άποψη η οποία φυσικά συμμερίζεται τη θέση της Ορθόδοξη εκκλησίας. Σέβεται κάθε διαφορετική γνώμη και καταδικάζει την υβρεολογία και κάθε προσβλητική συμπεριφορά προς οποιοδήποτε αναγνώστη και γενικά άτομο. Αναγνωρίζει σε όλους το δικαίωμα του λόγου και της διαφωνίας με το περιεχόμενο του όταν αυτό γίνεται με κόσμιο τρόπο.

Για τον παραπάνω λόγο έχουν διαγραφεί σήμερα τα σχόλια ορισμένων αναγνωστών, ανάμεσα στα οποία και του Zanglos που κινήθηκε ιδιαίτερα εριστικά χρησιμοποιώντας ακατονόμαστες εκφράσεις για το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού. Να σημειώσω επίσης σε αυτό το σημείο ότι δεν γνωρίζω τον συγκεκριμένο άνθρωπο και ουδέποτε έχω συνομιλήσει μαζί του. Με έκπληξη παρατήρησα τις κατηγορίες του και τον καλώ να μας δείξει σε ποιο σημείο έχουν γίνει αυτοί οι διάλογοι που περιγράφει.

Η ανάρτηση “Αθεϊστικό blogroll ...” όπως έχω αναφέρει και στο δικό μας χώρο, δεν έχει σκοπό να “δείξει” συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά να μεταφέρει στην κρίση των αναγνωστών μας, την εικόνα που επικρατεί στα περισσότερα αθεϊστικά ιστολόγια και γι’ αυτό το λόγο δεν αναφέρθηκε και μέσα στην ανάρτηση μας η πηγή του κειμένου η οποία έγινε αργότερα γνωστή από τα διάφορα σχόλια που έσπευσαν να αφήσουν διάφοροι αθεϊστές.

Για όλα τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν δεν έχω κάτι να προσθέσω, όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές, ο Θεός μας έχει πλάσει ελεύθερους και κάθε άνθρωπος μπορεί να κινηθεί όπως ο ίδιος έχει διαλέξει. Δεν αντιμετωπίζουμε τους άπιστους με καχυποψία, ούτε με αντιπάθεια, ίσα – ίσα με συμπάθεια στο πρόσωπο τους καταθέτουμε τη δική μας άποψη την οποία εμείς θεωρούμαι σωστή – και δεν απαιτούμαι από κανένα άλλο να την αποδέχεται.

Άθεος είπε...

Αναφερόμενος στο σχόλιο του Ορθόδοξου, δεν έχω να πω πολλά πράγματα, αφού τα έχω ξαναπεί και τουλάχιστον ο ίδιος δεν φαίνεται να τα καταλαβαίνει (ο λόγος για το «Αθεϊστικό blogroll ...» που μόνο το δικό μου blog αναφέρεται και κατά πόσο ο ίδιος μπορεί να δεχτεί ένα σχόλιο που διαφωνεί).
Εκεί που θέλω όμως να σταθώ είναι στη συμπεριφορά του Ορθόδοξου να μεταφέρει εδώ την διένεξή του με τον Zanglos.
Τι είμαι εγώ, κηδεμόνας του; Γιατί ήρθες εδώ να λύσεις τις διαφορές σου. Δεν μπορούσες να το κάνεις εκεί; Και εν πάση περιπτώσει τον έσβησες. Εγώ τι πρέπει τώρα να κάνω; Από περιέργεια ήθελα να ήξερα τι ακριβώς σου έγραψε ο Zanglos, όμως από την άλλη λέω: τι με νοιάζει;
Μετά τον συναρπαστικό μας διάλογο όπου, άλλα σου έλεγα εγώ, κι εσύ ζώντας στον κόσμο σου, συνέχιζες την μισαλλοδοξία σου, αποφάσισα να μην δω, ούτε τι μου έγραψες. ‘Έτσι έχασα και το τρομερό σχόλιο του Zanglos.
Παρακαλώ τον τελευταίο να δώσει εξηγήσεις, όχι εδώ, αλλά εκεί. Εγώ δεν θέλω σχόλια πολλά. Πρώτη φορά που ασχοληθήκαμε με την ανάρτηση λίγο, ήρθες Ορθόδοξε να μου την χαλάσεις επειδή κάποιος σου έβρισε τα θεία;
Μου θυμίζεις τον Ζίκο: Άκουσα τι είπες. Μου έβρισες το θείο!

marios είπε...

Άθεε εάν όλα σου τα σχόλια στο blog του ορθόδοξου τα έκανες με αυτό το ύφος, καλά θα ήταν να μην ξανασχολιάσεις εκεί γιατί εκτίθεσαι.
Φιλικά, marios

Άθεος είπε...

Εσύ, Μάριε, με τι ύφος λες να τα έκανα…
Εκεί είναι τα σχόλια μπορεί να τα δει όποιος θέλει, αν ο Ορθόδοξος δεν τα έσβησε!

Zanglos είπε...

Καλησπέρα,
Δάσκαλε αν βρίσκεις το σχόλιο μου εκτός θέματος ρίξτο στον κάλαθο τον αχρήστων, no problem. Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και αντικειμενικός, αν και είναι δύσκολο όταν έχεις έναν συνομιλητή σαν τον ορθόδοξο!
Δεν πιστεύω σε θεούς, αλλα σαν Έλληνας έχω συμπάθεια και σεβασμό στους θεούς τον προγόνων μας.
Σε κάποιο χριστιανικό blog ο ορθόδοξος και δυο άλλοι αλητήριοι έβρισαν χυδαία τους Ολύμπιους και μένα προσωπικά με απείλησαν με κατάρες στα παιδιά μου! Στα αγγελούδια μου!
Τότες και εγώ τον απάντησα στο blog του όπως του αρμόζει αυτόν και τους ασιάτες εβραίους θεούς του.
Τώρα το τι μας λέει σήμερα που φόρεσε την μάσκα του φιλάνθρωπου που σέβεται άλλες ιδεολογίες και εκφράζεται χωρίς ύβρις, αυτά είναι παραμυθια για εξωγήινους και χριστιανούς, εδώ δεν περνάνε κύριε ορθόδοξε γιατί ο καθένας από εμάς σας γνωρίζει πολύ καλά!

Άθεος είπε...

Είναι αλήθεια αυτό Ορθόδοξε ή όπως λες "καταδικαστέοι όσοι βρίζουν"!
Εσύ Zanglos πρέπει να μας φέρεις link από την τοποθεσία του ιστού.
Πού έγινε αυτό;

Zanglos είπε...

Επισκεπτόμουν παλιά το blog "HELLAS ORTHODOXY" όπου είχα καλές σχέσεις με τον ιδιοκτητη του blog παρόλο τις διαφορές μας, κρατούσα χαμηλό στυλ βέβαια αλλά και τους διόρθωνα στα μεγάλα ψέματα τους!
Τώρα δεν κρατώ αρχείο το τι ειπώθηκε, αλλα θυμάμαι ότι μίλησαν προσβλητικά για την θεά Αθηνά, την Αφροδίτη και τον Δία. Επίσης όταν εγώ δεν έκανα πίσω και ευγενικά (δεν με έπαιρνε και αλλιώς, βρισκόμουν στο γήπεδο τους !) τους απαντούσα, τότες άρχισαν οι κατάρες θα πάθουν αυτά και κείνα τα παιδιά σου η οικογένεια σου κλπ! Μα ούτε οι διάβολοι δεν μιλάνε έτσι!
Kαι έρχεται σήμερα αυτός ο θεομπαίχτης με την μάσκα του αγαθού να μας κάνει κήρυγμα ευγενείας, αίντε ουρέ αλεπουδόβγαλμα!

marios είπε...

Άθεε τι νομίζει ότι κάνει τώρα ο φίλος σου ο Zangos;
Αν μπορεί να μας δείξει αποδείξεις ας το κάνει αλλιώς ας πάει να τα πει στους ολύμπιους θεούς του.

55fm είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα!
Καταλαβαίνω πολύ καλά γιατί δεν έχεις το θεό σου,καθώς σε διαβάζω!
Συνέχισε...

Άθεος είπε...

Προς zanglos και Marios: Νομίζω, αρκετά ειπώθηκαν. Πιστεύω στην μισαλλοδοξία ορισμένων φονταμενταλιστών όπου την κατάρα την θεωρούν ψωμοτύρι. Εδώ και η Εκκλησία κατατάσσεται επισήμως (αφορισμός). Με τέτοιους δασκάλους, τέτοια γράμματα μαθαίνουν και οι μαθητές. Περισσότερα όμως πείτε στο blog του Ορθόδοξου, όπου ενέχεται και στην διένεξη.

Αγαπητή 50FM μου αρέσει που περνάς, ρίχνεις μια ματιά από το ανοιχτό παράθυρο παραμερίζοντας την κουρτίνα και με χαμόγελο συνεχίζεις το δρόμο σου!
Πράγματι, εδώ αποδεικνύουμε εμπράκτως, ότι οι θρησκείες χωρίζουν τους ανθρώπους και αποτελούν εστίες πνευματικής μόλυνσης.

Δήμητρα είπε...

Γιατί άθεε γίνεσαι τόσο επιθετικός; Έχουν δίκιο όταν σου λένε ότι εκτίθεσαι!

Συνδέεις το χώρο σου με την αρετή αλλά εσύ ο ίδιος πρώτος την παραβιάζεις και σε λεκτικό επίπεδο κατηγορώντας με κάθε ευκαιρία τους πιστούς. Εγώ δεν έχω βεβαιωθεί από εδώ μέσα ότι η θρησκεία είναι πηγή βίας. Νομίζεις ότι εσύ είσαι σωστός με αυτή την τακτική, νομίζεις ότι πετυχαίνεις κάτι έτσι;

Ειλικρινά διαβάζοντας και το σχόλιο του ορθόδοξου, νομίζω πως όχι.

Άθεος είπε...

Δήμητρα είμαι επιθετικός, έτσι;
Μα νομίζω έχουμε χάσει κάθε αίσθηση του σοβαρού. Πού εκτίθεμαι, μου λες;
Εδώ είναι τα σχόλιά μου και εκεί, στο στέκι σας, όπου εγώ του έκανα προτάσεις φιλίας κι αυτός μου τα έσουρνε λες και τον έβριζα.
Στα σχόλια αναζητήστε την επιθετικότητα, όμως προηγουμένως αφήστε την έπαρση, τους εγωισμούς και τη μισαλλοδοξία.
Και κυρίως, μετά το έγκλημα μην το παίζετε παρθένες!

Ανώνυμος είπε...

''έχουν διαγραφεί σήμερα τα σχόλια''

''και τον καλώ να μας δείξει σε ποιο σημείο έχουν γίνει αυτοί οι διάλογοι''

αααααουτς.Το μυαλουδακι μου ποναει.
Κατι δεν μου κολλαει εδω.

Ανώνυμος είπε...

....Παρ'ολ'αυτα θα συμφωνησω με ενα προηγουμενο σχολιο του Αθεου λεγοντας οτι ειναι μαλλον απιθανο να εχουμε ερθει απο τον Συριο και δη απο το οποιοδηποτε αστρικο συμπλεγμα του Ωριωνα η του Κενταυρου οπως υπονοειται.Αλλα ειναι οξυμορο το οτι το πρωτο μερος που αρχικα εμφανιστηκαν μυστικιστικα τελετουργικα κλπ αλλα , στην αρχαια ελλαδα ηταν η Ελευσινα που παιρνει το ονομα της απο την λεξη 'Ελευσις.

Πανω στο θεμα λοιπον ειναι δυστυχως αληθινο αλλα και λυπηρο συναμα πως ενας τοσο λαμπρος πολιτισμος οπως ο αρχαιος ελληνικος (που καθε αλλο παρα αρχαιος ηταν εν συγρησει με εμας σημερα) επηρρεαστηκε απο ανατολικες -ασ μου επιτραπει η φραση- χαζομαρες προληψεις και προκαταληψεις.
Προσπαθω απλα να φανταστω εναν κοσμο χωρις θρησκειες και ψευτικους θεους και αιμομικτες δολοφονους προφητες οπως αυτος ο μωαμεθ που βιασε και παντρευτηκε την αδερφη του -ασ μην τα ξαναλεω- που οι ανθρωποι ειναι προθυμοι να πεθανουν στο ονομα του.
Τι προφαση και ψευτικη αφορμη θα υπηρχε μετα για πολεμους?
ΤΙΠΟΤΑ
Ευχομαι απο τα βαθη της καρδιας μου να ξυπνησω ενα πρωι σε εναν κοσμο που θα βασιλευει η ΑΛΗΘΙΝΗ και ανευ ορων αγαπη για τον συνανθρωπο ,και που οι ανθρωποι θα ειναι καλοι εκ φυσεως και εκ πεπηθησεως και οχι απλα επειδη θα φοβουνται μην τους καψει ο θεος και μην τους στειλει στο ειδικο μερος που εχει φτιαξει γιαυτους.
Γιατι κυριοι και κυριες αθεοι και θεουσοι ΑΥΤΗ ειναι η αληθινη αγαπη και η αληθεια.
Ανευ Ορων
Και οχι αυτη που ψευδως 9 στις 10 φορες δειχνουμε για να εξαγορασουμε μια θεση στον παραδεισο.

Καλημερα και καλη εβδομαδα

Θωμας

Άθεος είπε...

Δεν έχει σβήσει τίποτα ο Ορθόδοξος (ακόμα) Thomas, γιατί νομίζει ότι οι απαντήσεις που μου έδωσε δεν τον θίγουν. Αν διάβαζε καλύτερα θα ντρεπόταν που με αντιμετώπισε με τόσο ρηχό και μισαλλόδοξο τρόπο, νομίζοντας βέβαια ότι εγώ με τα σχόλιά μου… εκτίθεμαι (έτσι νομίζει!).
Οι διευθύνσεις είναι
http://eatheia.blogspot.com/2010/09/e.html
Η Aθεΐα ενάντια στην Eπιστήμη
και
http://eatheia.blogspot.com/2010/09/blogroll.html
Αθεϊστικό blogroll ...
Για το πρώτο είναι να γελά κανείς! Την ανάρτησή του εννοώ! Είναι ποτέ δυνατόν η αθεΐα να είναι ενάντια στην επιστήμη και να την υποστηρίζουν οι θεούσοι;
Πάρε παράδειγμα σήμερα που η επιστημονική κοινότητα έδωσε το νόμπελ ιατρικής στον δρ. Ρόμπερτ Έντουαρτς τον επιστήμονα που ανακάλυψε την εξωσωματική γονιμοποίηση. Πόση χαρά έδωσε το επιστημονικό επίτευγμα αυτό, σε τόσες άτεκνες μητέρες ώστε να αποκτήσουν οικογένεια…
Κι όμως, το Βατικανό έδειξε την δυσφορία του. Μόνο που δεν τον αφόρισαν!
Ντροπή!!! Ντροπή!!! Ντροπή!!!

Εσύ τι λες Thοmas, από πού η λέξη «Έλευσις»; Ποιος ήρθε εκεί, εξωγήινοι ή η Δήμητρα αναζητώντας την κόρη της Περσεφόνη. Μάλλον από του χρόνου πρέπει να το ρίξουμε λίγο στην… απομυθοποίηση της μυθολογίας!
Ώστε ο λαμπρός πολιτισμός των ελλήνων δεν μπορεί να αλωθεί, έτσι; Μετά την εκβαρβαροποίηση από τους Ρωμαίους, την οικονομική εξαθλίωση της Ύστερης Αρχαιότητας και την εξάπλωση του χριστιανισμού με την αυταρχική διακυβέρνηση της αυτοκρατορίας και την καταβαράθρωση της ηθικής σε όλες τις πλευρές της ζωής. Μέσω της ενοθεΐας επήλθε το μοιραίο, ώστε να υποδουλωθούμε στην νέα τάξη πραγμάτων!
Αν όλα αυτά δεν τα αντελήφθης με πολύ λίγα λόγια, διάβασε το ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ για να τα αντιληφθείς και με πολλά, αλλά κυρίως όταν αυτά υπαγορεύονται από τις πηγές της εποχής. Έτσι ακριβώς αρχίζει το έργο και έτσι ακριβώς τελειώνει, στις μέρες μας, με την παγκοσμιοποίηση.

Zanglos είπε...

Δάσκαλε, η ταπεινή και φιλική μου γνώμη, όσο μεγάλος και να είσαι, θα συντριβείς αν δοκιμάσεις στο μέγα-λείο της μυ-θο-λογίας μας.

Ανώνυμος είπε...

Φιλτατε Αποστολη οχι μονο τα εχω καταλαβει αλλα πιστεψε με οταν ολοι οι φιλοι μου επαιζαν Playstation εγω εμενα σπιτι και αναρωτιομουν ποια η σχεση του ''θεου'' με τα ηλιοστασια.
Με πιανεις νομιζω.

Το θεμα της μυθολογιας και της απομυθοποιησης της ειναι εντελως αλλο θεμα και πολυ θα ηθελα καποια στιγμη να συμβαλουμε ολοι στην αναπτυξη του.
Δυστυχως διαβασα ολους τους αστειους/επιπονους διαλογους στα ανωθη αναφερθεντα ιστολογια και ''mind you'' που λεν και οι φιλοι μας στην αγγλετερα, τα πραγματα ειναι πολυ σοβαρα.

Εκει που λες οτι εχουμε απλα να κανουμε με λαθος καθοδηγημενους ανθρωπους απο το συστημα που εχει επιβαλλει η εκαστοτε θρησκευτικη αρχη, εκει ξαφνικα βλεπεις ανθρωπους τοσο φανατισμενους που στην κυριολεξια δεν βλεπουν μπροστα τους.
Ειδα τον διαλογο και πραγματικα με επιασαν τα γελια οταν προσπαθουσες -και μπραβο σου- με καθε ψυχραιμια να τους εξηγησεις τι ειπες, και ολοι τους επεμεναν οτι εχεις επιθετικη συμπεριφορα.
Μετα απο τοσες προσπαθειες απορω πως δεν εκνευριστηκες πραγματικα.

Άθεος είπε...

Μάλλον δεν κατάλαβες, Zanglos τι πιστεύω για τη μυθολογία. Κανένας δεν μπορεί να την κατακρίνει αυτή καθαυτή, όμως μπορούμε να κατακρίνουμε αυτούς που την έκριναν λανθασμένα, κάνοντας τους ειδήμονες και στην ουσία την γελοιοποιούν.

Σε πιστεύω Thoma και δεν αμφισβητώ τις γνώσεις σου.
Χαίρομαι που διάβασες τους διαλόγους και αντελήφθης το πνεύμα μου, που ήταν φιλικό, ως προς την σχέση μου με αυτούς. Αυτά που μου καταλόγισαν, μάλλον στον εαυτό τους θα έπρεπε να τα καταλογίσουν. Έκανα υπομονή και για να μην βγω από τα όριά μου, προτίμησα να φύγω, αφήνοντας τους να με σχολιάζουν ακόμα αρνητικά!
Η ροή των σχολίων, αν τα αφήσουν χωρίς να τα σβήσουν, δείχνει πόσο εριστικοί είναι και καλά θα κάνει όποιος διαφωνεί να μην τους επισκέπτεται και να κρατά τη γνώμη για τον εαυτό του.

Άθεος είπε...

Μην μου πεις Θωμά, ότι σήμερα γιορτάζουν οι Θωμάδες...
Μόλις το είδα.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω αλλα οχι δεν γιορταζουν οι Θωμαδες σημερα....
Καμια θρησκευτικη γιορτη θα ειναι για να βγαλουν κανα φραγκο παλι.
Εμενα παντως μου λεν χρονια πολλα το πασχα του απιστου.
Ειρωνικο ε?

Θενκσ και παλι παντως :)

Άθεος είπε...

Ναι, τώρα που το λες το θυμήθηκα. Η πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα!
Πώς μου διέφυγε! Θα μας ακούσουν οι χριστιανοί και θα μας κοροϊδεύουν.
Πάντως, Θωμά, δεν είναι η πρώτη φορά που το ίδιο πρόσωπο εορτάζεται δυο φορές το χρόνο.
Τζίρος να γίνεται!

Zanglos είπε...

Συγγνώμη δάσκαλε, σε παρεξήγησα, δεν κατάλαβα καλά το τι εννοούσες με το "απομυθοποίηση της μυθολογίας!"
Αλλά την δευτερολογία σου "να κατακρίνουμε αυτούς που την έκριναν λανθασμένα" τη βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να δω το δικό σου "perspective" σε αυτό το μέγα θέμα!

Δήμητρα είπε...

Δεν νομίζω ότι ο ορθόδοξος θα πρόσβαλε κανένα άτομο και για κανένα λόγο. Δεν γίνεται Zanglos εδώ να μιλάει με αυτό τον τρόπο και αλλού να σε βρίζει και επίσης το ότι δεν δίνεις κανένα στοιχείο για όσα λες, εμένα μου βρωμάει αρκετά, αν πάρω και υπόψη μου την μεγάλη αντιπάθεια που τρέφεις στο πρόσωπο του.
Μην με ρωτήσεις που το κατάλαβα!

Άθεε νομίζω ότι ο ορθόδοξος δεν έχει να ντραπεί για τίποτα. Τον βρίσκω ευγενικότατο και δημοκρατικότατο σε σχέση με άλλους που μόνο με τη χρήση ειρωνείας και με ψέματα προσπαθούν να επιβάλουν την θέση τους.
Εμένα με έχει βοηθήσει πολύ!

Άθεος είπε...

Ώστε Δήμητρα, ο Ορθόδοξος, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, έτσι, και είναι ευγενικότατος…
Με σένα μπορεί έτσι να είναι και επειδή με μένα δεν φέρθηκε ευγενικά, απαξιώνοντας ακόμα και μια πρόταση φιλίας, δεν τον θεωρώ ευγενικό, μα υποκριτή, όπως όλους τους χριστιανούς, που στους δικούς τους κάνουν τους αγαθούς και στους ετερόδοξους γίνονται φίδια φαρμακερά. Εσύ γιατί λες οι χριστιανοί από τη γέννησή τους εφάρμοσαν τον βασανισμό στους εχθρούς τους, επειδή αγαπούν ή επειδή είναι ευγενικοί…
Όμως και τη δική σου συμπεριφορά την είδα όταν τον υποστήριζες και έλεγες αδίκως ότι εγώ είμαι φανατικός και εμπαθής μαζί σας. Θυμάσαι σε κείνη την φοβερή ανάρτηση όπου οι… άθεοι μισούν την επιστήμη!
Και με την ευκαιρία, τι λες για το επίτευγμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και το νόμπελ ιατρικής φέτος; Ποιος είναι με την επιστήμη και ποιος, όχι μόνο ενάντια στην επιστήμη, αλλά και ενάντια σ’ αυτό που λέμε Ζωή….;

xarxar είπε...

Κι όμως εγώ συμφωνώ: ο Ορθό είναι ευγενικότατος και δημοκρατικότατος. Τόσο υπερβολικά που δεν μπορεί να κρύψει την υποκρισία του. Άνθρωπος που δεν μπορεί να απαντήσει ούτε μία ερώτηση που του τέθηκε ποτέ ευθέως με στοιχεία και επιχειρήματα μόνο μία κατηγορία επαγγελματιών του χώρου μου θυμίζει: τους πολιτικούς φυσικά. Υποκριτικότατος λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

Μα αγαπητε xarxar η θρησκεια ΕΙΝΑΙ πολιτικη.
Ο βασικος στοχος ειναι: Υπνοτισμος της μαζας με αλογα επιχειρηματα,περισσοτεροι ακολουθοι και περισσοτερο χρημα.
Βαλτα αυτα στο μπλεντερ και εχεις μια φανταστικη παγκοσμιοποιηση με αβασιμους πολεμους και ανισσοροπιες που σαν προφαση εχουν τον θεο που την μια θελει το αιμα των απιστων να χυθει -βλεπε μουσουλμανους- και την αλλη θελει τους απιστους να καιγονται στα καζανια της κολασεως -ορθοδοξια,καθολικισμος και αλλα τετοια εμπριμε-

Εγω απορω πως μπορουν τοσα εκατομυρια ανθρωποι να ειναι τοσο τυφλοι?
Δηλαδη πραγματικα πιστευουν οτι θα τους δωσει ο θεος τους, τον παραδεισο και τις 72 παρθενες κλπ κλπ?????

Οταν λοιπον αρχισα να ερευνω και να ψαχνομαι ξετυλιγοταν σιγα σιγα μπροστα μου ενα απιστευτου μεγεθους -ασ μου επιτραπει η εκφραση - σχεδιο επηρρεασμου των μαζων και δηλητηριασης του μυαλου των ανθρωπων με αβασιμα φθεγματα και πληροφοριες οπως οι προφητειες ,τα θαυματα, ο θεος ,η θεια τιμωρια, η θεια παρεμβαση κλπ κλπ κλπ.

Αφου λοιπον ο θεος ειναι all knowing, all powerfull, all seeing και αλλες τετοιες χαζομαρες γιατι λοιπον δεν θεραπευει τον καρκινο ασ πουμε?
Και μην ακουσω βλακεις του τυπου ''ο θεος δοκιμαζει τον ανθρωπο και δεν μπορει να παρεμβει γιατι ο ανθρωπος ειναι ελευθερος'' και τετοια βλακωδη πραγματα γιατι αν ο θεουλης αγαπαει τον ανθρωπο που 'και καλα' δημηουργησε γιατι να τον αφηνει να σαπιζει και να πεθαινει??

Επισης γιατι δεν κανει ενα live show να εμφανιστει μπροστα σε ολους και να πει ''Ρε μπαζα εγω ειμαι ο θεος και ειμαι αληθινος και αλλα'' η και κανενα ανεκδοτο οπως οι κατα καιρους ιερεις η να μας διδαξει τα κολπα διαχειρισης της οικονονομιας που τοσο καλα ξερει και εχει κονομησει η εκκλησια ορθοδοξη/καθολικη τοσα μυρια.

Αει στα κομματια...Εξοργιστηκα παλι πρωι πρωι.

Συγχωρεστε με ολοι για το ξεσπασμα

Τις καλημερες μου

Θωμας

ndemonicos είπε...

Περί αυτονόητου ο λόγος...
Αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο είναι να αντιληφθούν κάποιοι ότι ο άνθρωπος, από το πρώτο «έλλογο» «γκρ» του, θεοποίησε το γι' αυτόν ανεξήγητο· ότι άγνοια και φόβος κατασκεύασαν και ώρισαν ως θεούς ό,τι ανώτερο από την δια της εμβρυακής λογικής του αντιληπτική και εξηγηματική ικανότητα. Οι θεοί εξέφραζαν και συνεχίζουν να εκφράζουν τον φόβο του ανθρώπου για το γενικώς άγνωστο.
Αργότερα η εξουσιαστική μερίδα ωργάνωσε την λατρεία δημιουργώντας τις θρησκείες. Για τον λόγο αυτόν και ο ανθρωπομορφισμός των θεών, αφού η αρχική διάνοια-κατασκευαστής δεν ήταν ικανή να ορίση κάτι άλλο πέρα από τον οικείο σ’ αυτήν εαυτό. Οπότε, σε μεθύστερους χρόνους, έχουμε το «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» ως την εκ των πραγμάτων λογική συνέπεια. Συνέπεια η οποία ωδήγησε άφευκτα στην επένδυση σ’ αυτόν τον ανθρωπομορφισμό ως την απαραίτητη προϋπόθεση ύπαρξης της «αναγκαίας» επικοινωνίας με αυτούς των ιδιαίτερων ανθρώπων — των φωτισμένων. Έπρεπε μεταξύ θεών και ανθρώπων να υφίσταται μια εκ φύσεως άρρητη επικοινωνία, ένας κοινός παρανομαστής. Στο κλάσμα αυτό ο αριθμητής —ικανότητες, ιδιότητες— κάνει την διαφορά μεταξύ τους, στην προσέγγιση του οποίου πρέπει να τείνει ο άνθρωπος δια βίου. Αλλά, και εδώ είναι το οξύμωρο, παραμένοντας δια βίου αδαής! Η αδαημοσύνη αποτελεί το μοναδικό μονοπάτι προσέγγισης της ύπατης νοημοσύνης.
Οποία ανακολουθία! Οποία αντίφασις! Οποία μωρία!

Άθεος είπε...

Δεν χρειάζονται απάντησης τα πιο πάνω σχόλια. Μιλάνε από μόνα τους.
Αυθόρμητα συμπεράσματα και ωραίος ο τρόπος που τα απέδωσες Thomas.

NoN SeRViaM είπε...

Φίλε άθεε, εξαιρετικό άρθρο, ξεκαθαρίζει -όσο γίνεται- ιδεοληψίες.

Εξαιρετικά και τα σχόλια.
Στον φίλο aeroxeimarros, θα πω μόνο, πως, ότι .. πιο όμορφο θα το χαρακτηρίσω, γιατί δε βρίσκω άλλη λέξη, έχω ακούσει ποτέ για το τι ήταν η .. "Ελληνική Σκέψη", το έχει πει ο αγαπημένος μου καθηγητής Δ. Λιαντίνης..

"...και πάνω απ όλα, αποθέωναν την ομορφιά.."

Μη γράφω τα λόγια του Λιαντίνη, Google it

Τα σέβη μου σε όλη την παρέα.

NoN SeRViaM είπε...

Φίλοι μου, ο Ορθό είναι ένας αγράμματος, που όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ούτε την αγία γραφή δεν έχει διαβάσει.

Έτσι δεν είναι Ορθό;

Οπότε, χάνουμε χρόνο απ τη ζωή μας με κάτι τέτοιους τύπους. Απλά.

Ανώνυμος είπε...

Όσα δεν πιάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια.

Ανώνυμος είπε...

NoN SeRViaM δεν βγάζεις το σκασμό λέω εγώ, παλιό είρωνα! Δεν βλέπεις τα χάλια σου!

Zanglos είπε...

Δάσκαλε, διαφωνώ μαζί σου! Τι πως τόλμησα? E, εσύ έχεις τις γνώσεις εγώ έχω την αίσθηση (ψευδαίσθηση?)και ίσως θετική αντίληψη για το ανεξήγητο!
Ο τρόπος που αρνείσαι εξωγήινους (θεούς) και παλαιότερους πολιτισμούς, είναι λάθος! Αν δεν είμαι έξω από το θέμα της ανάρτησης θέλω να σε παρακαλέσω, όπως και τους φίλους της παρέας, να πάρεις θέση στο άρθρο ερευνα: http://visaltis.blogspot.com/2009/05/o-x.html

Άθεος είπε...

NoNSeRViaM Και Ανώνυμος: Μόλις άρχισε μια κόντρα. Ας κοπεί εδώ.
Δείγματά της πήραμε. Περαιτέρω όμως δεν επιθυμούμε.
NoNSeRViaM: ήταν σωστά αυτά που έγραψες, αλλά το «αγράμματος» ερίζει αφού και μορφωμένοι χριστιανοί τη Βίβλο την έχουν αδιάβαστη. Τι το θες τέτοιο σχόλιο που δεν απαντά και στο θέμα της ανάρτησης…
Ανώνυμος: Οι φράσεις «δεν βγάζεις το σκασμό» και «Δεν βλέπεις τα χάλια σου» δεν σε δικαιώνουν, τι θέλεις και εκφράζεσαι έτσι και τελικά χάνεις και το δίκιο σου…
Εγώ στη θέση σου θα έλεγα: Άθεε, τον είδες; Για να βλέπεις ποιος κάνει την αρχή!
Έτσι θα έβγαινες και από πάνω. Τώρα; Τώρα είσαι χειρότερος και από αυτόν!
Στην χαβούζα τίποτα δεν θα ριχτεί, όμως κάθε συνέχεια στο θέμα θα αποσιωποιηθεί.
Για την ανάρτηση έχετε να πείτε τίποτα, για παράδειγμα υπάρχει τίποτα ελληνοπρεπές στη Βίβλο ή το βιβλίο αυτό δικαιώνει απόλυτα την ανάρτηση αυτή…

Zanglos, η διαφωνία δεν είναι εχθρός, ούτε της φιλίας, ούτε της επιστημονικής έρευνας. Είναι καλή όσο και η επαλήθευση. Αυτό λέγεται επιστημονική σκέψη. Το να επιμένεις σε κάτι, απλά μόνο με την υποψία ή για να δικαιολογήσεις αυτό που πιστεύεις, λέγεται δόγμα.
Εγώ, δεν απέρριψα ευρήματα που αντικρούουν την καθιερωμένη ιστορία. Μάλιστα έγραψα και βιβλίο που καταδεικνύω πώς η ιστορία χαλκεύτηκε! Όμως μέχρι να σιγουρευτούμε (να αποδειχθεί επιστημονικά) το κρατάμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας και περιμένουμε επιστημονικά συμπεράσματα. Δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε τέτοια, αφού κάποιος σοβαρός ερευνητής ακόμα δεν ασχολήθηκε. Απλά κάποιες ενδείξεις απορρίπτω. Άλλες τις δέχομαι και μένω επιφυλακτικός. Όμως να καταδικάζουμε τους θεούς και να τους βάζουμε από το παράθυρο, δεν το θεωρώ σωστό. Αν κάποτε μας επισκέφτηκαν εξωγήινοι και εμείς τους θεοποιήσαμε, είναι πολύ πιθανό (έγραψα και σχετικό διήγημα Ε.Φ. με το θέμα αυτό) όμως αυτό θα αποτελέσει μέρος της ιστορίας μας μόνο όταν η επιστήμη αποδείξει ότι μπορεί να ταξιδέψει κανείς σε τέτοιες αποστάσεις που σήμερα είναι απαγορευτικές. Μην βγουν υποστηριχτές με διάφορες θεωρίες, γιατί τις έχω υπ’ όψιν μου όλες. Άλλο η θεωρία κι άλλο η πράξη, εδώ.
Την περασμένη βδομάδα πήγα σε μια συζήτηση με ομιλητή τον Άρη Πουλιανό και θέμα τον αρχάνθρωπο των Πετραλώνων. Άνω του ενός εκατομμυρίων χρόνων είναι. Επιστημονικό συμπέρασμα που αντιτίθεται στην επίσημη παλαιοντολογία. Εδώ και βέβαια γίνεται ρήγμα. Ποιος είπε ότι δεν διαψεύδουμε κάποια στοιχεία και δεν επαληθεύουμε άλλα.
Νομίζω πως με καταλαβαίνεις.

Zanglos είπε...

Δάσκαλε, δεν θα ήθελα με το τίποτα να σε έχω αντίπαλο σε μια κόντρα, γιατί δεν είναι μονο οι γνώσεις σου, αλλα κα η ευστροφία σου! Αλλα είναι και άκρως "stimulated" να κάνει κανείς κόντρα μαζί σου! Χε..χε..
Τώρα, ψάχνοντας τις λέξεις ανάμεσα στις γραμμές καθώς λένε οι βόρειοι λαοί, ρωτώ, όταν λες και πολύ σωστά ότι "Το να επιμένεις σε κάτι, απλά μόνο με την υποψία ή για να δικαιολογήσεις αυτό που πιστεύεις, λέγεται δόγμα." Δηλαδή αν το αντιστρέψουμε ετούτο, δεν είναι δόγμα το να αρνείσαι την ύπαρξη τον θεών (εξωγήινων) χωρίς να γνωρίζεις?
Το άρθρο αναφέρετε για πολιτισμούς πριν από 120 εκτ χρόνια!!!

Άθεος είπε...

Πρόσεξε τι είπες τώρα «Δηλαδή αν το αντιστρέψουμε ετούτο, δεν είναι δόγμα το να αρνείσαι την ύπαρξη τον θεών (εξωγήινων) χωρίς να γνωρίζεις?»
Δηλαδή σαν να μου λες ότι σαν άθεος είμαι δογματικός. Πώς θα αρνηθώ κάτι όταν δεν το γνωρίζω;
Διαψεύδουμε κάτι ή το επαληθεύουμε επειδή το γνωρίζουμε καλά.
Αν κάτι μου φαίνεται σωστό (όπως το ταξίδι στο διάστημα για μεγάλες αποστάσεις) οφείλεται όχι επειδή είμαι βέβαιος, αλλά επειδή το υποθέτω! Όμως, ορισμένα πράγματα είμαι αναγκασμένος να τα πιστέψω και υποθέτοντας, όταν δεν μπορεί να βρεθεί λογικός αντίλογος. Όταν βρίσκεται όμως αυτός, τότε είμαστε αναγκασμένοι να βάλουμε ένα ερωτηματικό μέχρι, λογικά, να το διαψεύσουμε ή μέχρι να αποδειχθεί ότι ο αντίλογος ήταν άλογος.
Για παράδειγμα: δεν μπορεί να σπείρουμε ένα χωράφι και να περιμένουμε να φυτρώσει μόνο ένας σπόρος κι αυτός να φύτρωσε στη Γη.
Εδώ είμαι αναγκασμένος να πιστέψω ότι υπάρχει και αλλού ζωή. Το ότι δεν υπάρχει αλλού, θεωρείται άλογη σκέψη, αφού η πιο πάνω επικούρεια πρόταση θεωρείται αληθής.
Το ότι ο Δίας υπήρξε, υπάρχουν ενδείξεις που οδηγούν υποθετικά στο συμπέρασμα αυτό, όμως υπάρχουν και άλλες που δείχνουν ότι είναι μύθευμα και αυτές στηρίζονται σε λογικά επιχειρήματα. Αν αυτά αποδειχθούν κάποτε άλογα τότε θα υπερισχύσει η πρώτη εκδοχή. Μέχρι τότε θα έχω ένα ερωτηματικό. Εγώ, δεν σου το απέκλεισα ότι ο Δίας υπήρξε, όμως σου εξήγησα πώς. Και κυρίως αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο δεν θα λέγεται θεός! Εδώ καταδικάζουμε ακόμα και την έννοια αυτή, πόσο μάλλον να αρχίσουμε να κάνουμε επιλογές ανάμεσα σε θεούς. Τότε σε τίποτα δεν θα διαφέραμε από τους χριστιανούς!

Zanglos είπε...

Όπα! οι αποστάσεις μίκρυναν κατά μερικά εκτ έτη φωτός!
Φιλε μου όταν λέω θεούς εννοώ η σοφούς ανθρώπους που βάλανε την βάση της αναζήτησης, αλλα ακόμη περισσότερο κλείνω στο ότι πρόκειται για εξωγήινους που είτε εσκεμμένα είτε για κάποιο άλλο λόγο παρέμειναν, κατοίκησαν την γη και δίδαξαν τον άνθρωπο επιστήμες, τέχνες κλπ
Πιστεύω δε ότι οι θρησκείες και οι εξαρτώμενες αυτόν κυβερνήσεις, αποκρύπτουν την αλήθεια από τόν λαό γιατί διαφορετικά αντίο στον allah και στον abraham με το σόι τους όλο!

Άνεμος είπε...

Το "όχι δεν καταγόμαστε από το Σείριο" από πού το συμπέρανες φίλε; Σε δύο πράγματα διαφωνούμε εμείς οι δύο. Σε κάτι τέτοιες πεποιθήσεις που εκφράζεις, καθώς και στη βαθιά πίστη σου πως δεν υπάρχει θεός. Κι εγώ στο ότι δεν υπάρχει θεός κλίνω, αλλά δε μπορώ να το πω με βεβαιότητα.
Ο Ησίοδος και ο Όμηρος κατηγορήθηκαν στην αρχαιότητα για τον ανθρωπομορφισμό των θεοτήτων. Οπότε δεν ήταν γενικά παραδεκτός ο ανθρωπομορφισμός και σίγουρα δεν ήταν παραδεκτός από ένα μεγάλο μέρος των πνευματικών ανθρώπων.
Στους πολίτες με χαμηλή μόρφωση συνέβαινε ότι και σήμερα. Αλλά το ότι κινούμενα υδραυλικά αγάλματα βοηθούσαν το τότε "μέντιουμ" να πάρει καλύτερη αμοιβή, δε μπορεί να μας κάνει να πιστέψουμε πως η γενική πίστη των Ελλήνων ήταν ειδωλολατρική. Δε λέω ότι λες τους Έλληνες ειδωλολάτρες, αλλά με τον τρόπο που αξιώνουμε ανθρωπομορφισμό, μπορούμε να αξιώσουμε και ειδωλολατρεία κάτι για το οποίο σίγουρα θα διαφωνούσες. Έτσι, δε νομίζω πως επιτρέπεται να θεωρούμε ανθρωπόμορφους τους θεούς των Ελλήνων. Ο τοποχρονικός ανθρωπομορφισμός εξυπηρετούσε σκοπούς. Ανθρωπόμορφοι οι θεοί των αμόρφωτων λοιπόν, ναι. Των Ελλήνων γενικότερα, όχι. Σε καμία περίπτωση.
Αυτοί που έλεγαν «Υπερβόρειο Απόλλωνα» τον Πυθαγόρα, προφανώς δεν πίστευαν πως είχε κατέβει ο θεός στη Γη. Τις ιδιότητες της θεότητας τού είχαν προσδώσει, όπως παλαιότερα όπου έβρισκαν ρωμαλαίο άνθρωπο μιλούσαν για Ηρακλή. Τις ιδιότητες θεοποιούσαν όσοι γνώριζαν. Αλλά αυτό έχει να κάνει πάλι με το πως ορίζουμε το θεό που πάλι έχουμε διαφωνήσει στο παρελθόν. Εγώ επιμένω πως θεοί σαν τον Γιαχβέ και τον Αλάχ, καμία σχέση δεν έχουν με την έννοια "θεός" στην ελληνική θεώρηση. Μετά, λες "Σήμερα, οι χριστιανοί δεν έχουν ιδέα πόσο πλατωνικοί είναι." Όσο κι αν πάντα νόμιζαν οι χριστιανοί πως ο Πλάτωνας μιλούσε για το θεό τους, (και αντίθετα με ότι υποστηρίζεις νομίζω πως πολλοί από αυτούς το γνωρίζουν καλά)δε μπορώ να μη παρατηρήσω μία σημαντική διαφορά. Ο Πλάτων εφηύρε τη διαλεκτική, κάτι που οι χριστιανοί αγνοούν παντελώς. Ο τρόπος σκέψης που παρουσιάζεται στα γραπτά τού Πλάτωνα, εύκολα θα κατέληγε πως ο Γιαχβέ είναι ψεύτικος... H πλάκα είναι, πως πριν διαβάσω την ανάρτηση αυτή, έγραψα κάτι για να τα χώσω σε όσους αξιώνουν πως γνωρίζουν την καταγωγή των ανθρώπων. Αν ήξερα τι έγραφες εδώ, ίσως να μην το έκανα, για να μη παρεξηγηθείς. Αλλά δεν πειράζει. Αργά ή γρήγορα άλωστε εμείς τα βρίσκουμε...

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχεις τον θεό σου. Τον προσκαλείς σε συνάντηση, και δυο λέξεις παρακάτω του λες ότι θα φέρεις (και) τους δικούς σου, και αυτός αν θέλει ας φέρει τους δικούς του. Αυτό και αν ακούστηκε σαν απειλή. Τι είχατε (δε είναι πληθυντικός ευγενείας, αλλά «εσύ και οι δικοί σου») σκοπό να κάνετε στην συνάντηση, να πλακωθείτε στο ξύλο? Και ξανά, δεν έχεις τον θεό σου. Ο καθένας θα αρνιόταν τέτοια πρόσκληση.

Άθεος είπε...

Γιατί, δεν με καταλαβαίνεις Zanglos…
Σίγουρα, η διαφορά μας είναι ότι δεν αποδίδουμε σωστά τις έννοιες «ενδείξεις» και «αποδείξεις». Σου είπα ότι ενδείξεις έχουμε, όχι αποδείξεις! Αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτω αυτό που δέχεσαι εσύ, αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ ανεπιφύλακτα!
Το «απορρίπτω» είναι άλλο θέμα. Εγώ δεν απορρίπτω την εμφάνιση εξωγήινων στην Γη, αλλά μιλώ για ενδείξεις. Η απόδειξη θα είναι μια επαφή τρίτου τύπου.
Τώρα, ότι οι κυβερνήσεις και οι θρησκείες αποκρύπτουν αυτό το ενδεχόμενο, σίγουρα. Όμως, όχι ότι γνωρίζουν, αλλά επειδή έχουν μεσάνυχτα και φοβούνται να το ψάξουν, μην χαλάσει η μαγιά της χαλκευμένης ιστορίας!
Πιστεύω, αυτή τη φορά να με κατάλαβες!

Ας έρθουμε τώρα και σε έναν… πιο ζόρικο!
Aneme, από πού συμπεραίνεις ότι καταγόμαστε από τον Σείριο; Από τις υποθετικές σκέψεις του Robert Temple; Εσύ ξέρεις να μου πεις τι είναι η απόδειξη; Για πες μας και μια απόδειξη ότι καταγόμαστε από εκεί κι όχι από τον Ε του Βοώτη…
Όμως για την ύπαρξη του θεού σε βλέπω αγνωστικιστή. Εκεί που πρέπει να έχεις την βεβαιότητα (αφού οι υποστηριχτές δεν έχουν αποδείξεις) εκεί «παίζεσαι»!
Μεγάλο λάθος! Όπως και μεγάλο λάθος κάνεις, για το τι είναι επιστήμη, στην τελευταία σου ανάρτηση. Όμως γι αυτό θα τα πούμε εκεί.
Το ότι οι θεοί είναι ανθρωπόμορφοι δεν χωρά καμιά αμφιβολία. Ούτε τότε, ούτε τώρα. Ακόμα και τα τρίγωνα, αν θέλανε να ζωγραφίσουν το θεό τους θα τον έκαναν με τρεις πλευρές!
Για ειδωλολατρία, κανένας δεν μίλησε. Μακριά από μένα αυτή η λογική. Και ο ανθρωπομορφισμός καμιά σχέση δεν έχει με την ειδωλολατρία.
Και βέβαια η θεοποίηση γινόταν από κείνους που γνώριζαν. Γι αυτό και υπάρχει τόσο πλούσιος συμβολισμός και η ελληνική μυθολογία αποτελεί σήμερα ένα πραγματικό θησαυρό. Οι αγράμματοι που θεοποιούσαν, μόνο δεισιδαιμονία μπορούσαν να γεννήσουν, για να μπούμε και λίγο στο θέμα της ανάρτησης.
Όταν γράφω «οι χριστιανοί δεν έχουν ιδέα πόσο πλατωνικοί είναι» σημαίνει όχι ότι οι πλατωνικοί πίστευαν στο Γιαχβέ, αλλά ότι οι χριστιανοί πιστεύουν ακόμα σε έναν μπασταρδεμένο πλατωνικό θεό!
Τέλος, ποτέ δεν είπα ότι γνωρίζω την καταγωγή των ανθρώπων. Οι αναρτήσεις 40-45 (βλέπε Περιεχόμενα) έγιναν για να αποτραπούν τέτοιου είδους παρανοήσεις και για να μην γράφω όλο τα ίδια και τα ίδια. Μάλλον δεν παρακολούθησες… τα μαθήματα!
Σου τα συνιστώ ανεπιφύλακτα και συγκεκριμένα τις αναρτήσεις 43, 44 και 45. Μόνο τότε εμείς θα τα βρούμε, αν θέλουμε να λέμε ότι μιλάμε επιστημονικά.

Άθεος είπε...

Εσένα, Ανώνυμε, σε άφησα τελευταίο και μοναχό εδώ για να τα πούμε καλύτερα.
Μετά από ένα χρόνο σχεδόν, που ο Ορθό άνοιξε το blog του για να «κτυπήσει» την Αθεΐα, χρησιμοποιώντας σαν πρότυπο το δικό μου blog, αποφάσισα να τον επισκεφτώ για να του πω μεταξύ άλλων να έρθει σε ένα τσιμπούσι που οι φίλοι του blog σκοπεύουμε να κάνουμε. Το είχαμε συζητήσει από την προηγούμενη φορά που μαζευτήκαμε. Βλέπεις, εμείς δεν χωρίζουμε τους ανθρώπους σε πιστούς και άπιστους! Παρόλο λοιπόν που συνάντησα ένα λίβελο ύβρεων και συκοφαντήσεων για το blog μου (Αθεϊστικό blogroll) βρήκα τη δύναμη να τον καλέσω στο τσιμπούσι με όλη μου την καλή διάθεση. Αν νομίζει πάλι ότι δεν θα αισθάνεται καλά, θεώρησα σωστό να του πω να πάρει και τους φίλους του. Άλλωστε και εγώ θα έχω τους δικούς μου. Μια παρέα θα είμαστε όλοι!
Απολαύστε φίλοι μου σήμερα πώς αντιμετώπισε την πρόσκληση αυτή!
Το σχόλιό του είναι πιο πάνω. Το πήρε για απειλή! Εγώ σίγουρα δεν έχω το θεό μου, ιδεολογικά, αλλά εσείς σίγουρα δεν τον έχετε γιατί έχετε χάσει τας φρένας που λέτε και στα κατηχητικά. Για κρασάκι είναι το τσιμπούσι, χριστιανέ, όχι για ξύλο!
Από πού έβγαλες το συμπέρασμα αυτό; Το μυαλό σας συνέχεια στη διχόνοια είναι. Στην παρεξήγηση, στο ξύλο και στον πόλεμο!
Υπάρχει καλύτερη απόδειξη από αυτό;
Και για του λόγου το αληθές, να το σχόλιο. Θα σου στείλω λίγο κόσμο στο blog σου, άφοβα, για να μπορεί να το διαβάσει όποιος θέλει. Αν μάθω ποτέ ότι το έσβησες, να ξέρεις ότι θα το αναρτήσω εδώ. Ήδη το έχω αντιγράψει. Είναι φοβερό, να στέλνεις την φιλική σου αγάπη σε κάποιον και κείνος να σε παρεξηγεί και να σε μισεί θανάσιμα.
Μην προσπαθήσεις να δικαιολογηθείς! Τα βαριέμαι τα κηρύγματα, στο έχω πει πολλές φορές. Οι πράξεις μετράνε! Και εδώ υπάρχουν οι πράξεις μας!
Αυτό είναι το ποιόν σας «κύριοι Διχαστές» που το άθλημα της πίστης σας λέγεται τσαμπουκάς!!!
Ντροπή σας!!!

NoN SeRViaM είπε...

Λοιπόν, δεν άντεξα..

Μιλάει ο αείμνηστος Δ. Λιαντίνης.

Να υπάρχεις Ελληνικός δηλώνει 4 τρόπους συμπεριφοράς.
Ότι δέχεσαι την αλήθεια που έρχεται μέσα απ τη φύση, όχι την αλήθεια που φτιάχνει το μυαλό των ανθρώπων.
Ότι ζεις σύμφωνα με την ηθική της γνώσης, όχι με την ηθική της δεισιδαιμονίας και των προλήψεων.
Ότι αποθεώνεις την εμορφιά, γιατί η εμορφιά είναι δυνατή σαν το νου σου, και φθαρτή σαν τη σάρκα σου.
Και κυρίως αυτό.. Ότι αγαπάς τον άνθρωπο.Πως αλλιώς;

NoN SeRViaM είπε...

Έλληνας θα ειπεί 2+2=4 στη γη όχι 2+2=22 στον ουρανό.

Έλληνας θα πει να προσκυνάς στους Δελφούς το "γνώθι σαυτόν" κι όχι να κάνει εξομολόγηση σε αγράμματους πνευματικούς και μαύρους ψυχοσώστες.

Έλληνας θα πει να σταθείς μπροστά στη στήλη του Κεραμικού και να διαβάσεις το επιτύμβιο.. "σταμάτα και δάκρυσε", γιατί δε ζω πια, κι όχι να σκαλίζεις πάνω σε σταυρούς κορακίστικα λόγια και νοήματα "προσδοκώ ανάσταση νεκρών"

Έλληνας θα πει, το πρωί να γελάς σαν παιδί, το μεσημέρι να κουβεντιάζεις φρόνιμα, και το δείλι να δακρύζεις περήφανα.

Έλληνας θα πει, να γιορτάζεις με το γείτονα, τον ήλιο και τον άνθρωπο. Και να παλεύεις με τους συντρόφους σου τη γη και τη θάλασσα.

Και σαν πεθάνεις, να μαζεύονται οι φίλοι γύρω απ τη μνήμη σου, να πίνουνε παλιό κρασί και να σε τραγουδάνε.

Άθεος είπε...

Ξύπνα, ξύπνα Ανατολή από τον ύπνο του θανατά!
Ναζίμ Χικμέτ

Άνεμος είπε...

Κοίτα τις λέξεις μου φίλε και τίποτε άλλο. Δεν είπα ποτέ πως καταγόμαστε από το Σείριο. Είπα πως δε μπορούμε να ξέρουμε πως δεν καταγόμαστε από κει. Κι αφού δε γνωρίζεις την καταγωγή μας δε μπορεί έτσι απλά να λες "Όχι, δεν είμαστε από το Σείριο" γιατί για να το πεις θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι σίγουρα δεν ήρθαμε από κει και δε νομίζω πως μέχρι να βρούμε τα πως και τα γιατί της εκκίνησης του είδους θα ξέρουμε να πούμε από που ΔΕΝ είμαστε.

Φυσικά και είμαι αγνωστικιστής. Στο έχω ξαναπεί πως αποδείξεις για το ότι δεν υπάρχει θεός δεν έχουμε. Το μόνο που μπορούμε να αποδείξουμε είναι πως δεν υπάρχει Γιαχβέ, Αλλάχ και τέτοιοι θεοί.
Για την έννοια επιστήμη δεν κάνω κανένα λάθος. Έρχεται από το ρήμα επίσταμαι και κανείς δεν επίστατο ποτέ πάνω από τίποτα, ούτε πρόκειται. Κυνηγοί της αλήθειας των μηχανισμών με περισσότερες γνώσεις από τους άλλους, υπάρχουν. Επιστήμονες δεν υπήρξαν ποτέ.

Για τον ανθρωπομορφισμό δεν καταλαβαίνω τι δε λέω καλά. Δεν πίστευαν όλοι στον ανθρωπομορφισμό. Μόνο ο λαουτζίκος να το πω έτσι. Αν έχεις χρόνο δες εδώ

Όσο για την ειδωλολατρεία, αυτό που λέω είναι πως αν γενικεύσουμε την πίστη των άσχετων στα αρχαία χρόνια, εύκολα μπορούμε να θεωρήσουμε τους Έλληνες ειδωλολάτρες, κάτι το οποίο δε συνέβαινε. Οι χριστιανοί από μεμωνομένα περιστατικά έκριναν τους Έλληνες ειδωλολάτρες αν και η ειδωλολατρεία είναι ίδιον χριστιανών. Με την ίδια λογική, δε μπορούμε μέσα από παραδείγματα ανθρωπομορφικής πίστης να κρίνουμε πως ο ανθρωπομορφισμός ήταν το γενικά παραδεκτό στην ελληνική θεώρηση. Οι θεοί ήταν ενέργειες του σύμπαντος. Τίποτε άλλο. Ούτε άνθρωποι με μούσια ήταν, ούτε σε θρόνους κάθονταν.

Άνεμος είπε...

Που είναι τα περιεχόμενα ρε φίλε;

NoN SeRViaM είπε...

Φίλε μου Άθεε, έχεις δίκιο, ίσως το "αγράμματος" να ερίζει, όταν το λέω εγώ.

Το παίρνω πίσω λοιπόν, και τους αφήνω με τα λόγια του αγαπημένου μου καθηγητή Λιαντίνη, που δεν θεώρησε το "αγράμματους" αρκετό να περιγράψει την κατάσταση, και τους χαρακτηρίζει σαν..
"..αγράμματους πνευματικούς και μαύρους ψυχοσώστες.."

Τυχαίο; Δε νομίζω..

Ορθόδοξος είπε...

Παρατηρώ το όνομα μου να αναφέρεται σε πολλές συζητήσεις που γίνονται σε αυτό το χώρο και θα ήθελα να καταθέσω την γνώμη μου.

Όπως έχω αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν και φυσικά τονίζεται και μέσα στο χώρο μου, «Το παρόν ιστολόγιο – Αθεΐα, η άρνηση της αλήθειας - σέβεται κάθε διαφορετική άποψη από αυτή που υποστηρίζει και καταδικάζει την υβρεολογία και όλες τις προσβλητικές και μειωτικές συμπεριφορές προς οποιαδήποτε ομάδα ατόμων».
Θεωρώ ότι κάθε ένας αναγνώστης καταλαβαίνει από τα παραπάνω ότι δεν επιθυμώ σε καμιά περίπτωση να καλλιεργώ εχθρικό κλίμα για τις διαφορές που έχουμε σε πνευματικό επίπεδο, ίσα – ίσα επιθυμώ τον υγιή διάλογο. Ο Θεός – κατά την άποψη μου – είναι ο κριτής όλων μας και αυτός είναι που θα μας διαχωρίσει σε πιστούς και άπιστους και όχι οι άνθρωποι. Εμείς απλά με τις πράξεις μας φανερώνουμε το περιεχόμενο μας.

Στην συγκεκριμένη ανάρτηση που αναφέρεται ο άθεος (Αθεϊστικό blogroll …) μεταφέρθηκαν απλά συζητήσεις και κείμενα από αυτόν τον χώρο, που χρησιμοποιήθηκε και παράλληλα ως παράδειγμα για να δει ο αγαπητός μας αναγνώστης, την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στα αθεϊστικά ιστολόγια!
Δεν έγινε ιδιαίτερη κριτική από μέρους μου σε όλα αυτά που αντέγραψα στη δημοσίευση, γιατί απλά ήθελα να τα μεταφέρω προς την κρίση του κοινού και επίσης δεν αναφέρθηκε ακόμα και η πηγή του περιεχομένου, διότι δεν ήταν κάτι που είχε ιδιαίτερη σημασία για εμένα. Οι μόνες ύβρεις και συκοφαντίες που εμπεριέχει λοιπόν η δημοσίεύση, είναι απλά όσες αντιγράφθηκαν από αυτό το χώρο.

Για το θέμα της πρόσκλησης – επειδή βλέπω ότι γίνεται πολύς λόγος – δεν έδωσα πολύ σημασία διότι εκτός της μεγάλης απόστασης που έχουμε μεταξύ μας από πόλη σε πόλη, νομίζω πως δεν θα είχε να μας δώσει στην παρούσα φάση απολύτως τίποτα. Τον τελευταίο καιρό που ασχολούμαι λίγο περισσότερο με το Blogging, παρατηρώ έντονα σημάδια φανατισμού, αντιπάθειας και επιθετικότητας - πολλές φορές και από τις δύο πλευρές – τα οποία σίγουρα μόνο ένα σωστό διάλογο δεν θα μπορούσαν να επιφέρουν …
Όμως ακόμα και από τις συζητήσεις που εγώ προσωπικά έχω κάνει σε διάφορα αθεϊστικά ιστολόγια, από σχόλια που έχω αφήσει κατά καιρούς και έχω λάβει, από σχόλια που λαμβάνω στο δικό μου χώρο από άπιστους, από λεκτικές επιθέσεις που έχω δεχτεί και εγώ κ.τ.λ. κρίνω πως το κλίμα δεν θα ήταν καθόλου φιλικό από την πλευρά ορισμένων ανθρώπων. Θεωρώ πως εάν υπήρχε περίπτωση να έχουμε όμορφα αποτελέσματα από μια συνάντηση, αυτό θα φαινόταν και από τα σχόλια που γίνονται μέσα στα blog. Το κυριότερο βέβαια το έχω αφήσει για το τέλος. Ο οποιοσδήποτε άπιστος λ.χ. ο άθεος μπορεί να εκπροσωπήσει την αθεΐα που πιστεύει και ασπάζεται, εγώ πώς θα μπορέσω να εκπροσωπήσω την αλήθεια που ναι μεν πιστεύω αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να πω ότι θα την αντιπροσωπεύω έστω και σε μια ολιγόλεπτη συνάντηση! Θα ήταν πολύ ανόητο εκ μέρους μου εάν το πίστευα αυτό!
Είμαι ένας απλός χριστιανός όπως όλους αυτούς που συναντούμε στο δρόμο, τίποτα παραπάνω. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν νιώθω απειλή από τέτοιου είδους προσκλήσεις.

Θα ήθελα να κλείσω με μια μικρή παράκληση. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε όλοι μας πως ο Θεός – κατά την άποψη μου - μας έχει πλάσει ελεύθερους και έτσι μας θέλει, να επιλέγουμε δηλαδή ο καθένας ότι επιθυμεί για τη ζωή του. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να προσβάλει ο ένας τον άλλο από τη στιγμή που έχουμε όλη αυτή την ελευθερία κινήσεων!

Ας προσπαθήσουμε όλοι να διώξουμε την προκατάληψη από το μυαλό μας, την άσχημη συμπεριφορά, την τάση να μειώνουμε τον συνομιλητή και να του αποδίδουμε πράξεις και λόγια που ενώ δεν τα έχει πει ή πραγματοποιήσει, του τα αποδίδουμε σκεφτόμενοι τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ας καταλάβουμε ότι ο Θεός μας, ναι είναι αγάπη και μόνο αυτό και μας καλεί στην αγάπη του αυτή καθημερινά και ποικιλοτρόπως.

Άθεος είπε...

Ameme μου λες ότι δεν είπες ποτέ ότι καταγόμαστε από το Σείριο και με προτρέπεις να δω την φράση σου. Την είδα λοιπόν ξανά που γράφεις «Το "όχι δεν καταγόμαστε από το Σείριο" από πού το συμπέρανες φίλε; Σε δύο πράγματα διαφωνούμε εμείς οι δύο. Σε κάτι τέτοιες πεποιθήσεις που εκφράζεις…» κλπ κλπ
Και τώρα μου ξαναγράφεις «Είπα πως δε μπορούμε να ξέρουμε πως δεν καταγόμαστε από κει» Εδώ βλέπω δυο αρνήσεις για το ίδιο πράγμα!!!

Απ’ ότι κατάλαβα, δεν μελέτησες καθόλου τα σχετικά άρθρα, περί υλισμού, αγνωστικισμού και για την επιστημονική άποψη περί αλήθειας και περί της επιστημολογίας. Αργότερα είδα ότι βρήκες τα Περιεχόμενα και μου άφησες σχετικά σχόλια. Θα τα δω και θα σου απαντήσω εκεί.
Ούτε κατανοώ τι θέλεις να πεις «Επιστήμονες δεν υπήρξαν ποτέ».

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί σε ενοχλεί ο ανθρωπομορφισμός των θεών. Αν μου το έλεγαν χριστιανοί θα καταλάβαινα, αλλά ένας ελληνολάτρης, όπως είμαι κι εγώ, δεν μπορώ να το καταλάβω, όπως καταλαβαίνω για παράδειγμα ότι οι αρχαίοι δεν ήταν ειδωλολάτρες, παρά μόνο κάτι αγράμματοι. Ο όρος είναι επινοημένος από τους Εβραίους και από εκεί τον κάνανε ψωμοτύρι και οι χριστιανοί.

Διάβασα και την σχετική ανάρτηση που μου πρότεινες για τις… Υπερενέργειες! Λιακοπουλική λογική! Τι πάει να πει «στο σύμπαν υπάρχουν κάποιες ρέουσες ενέργειες… Ο συγχρονισμός με αυτές τις ενέργειες, μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη διάφορων στόχων... Οι θεοί ήταν ενέργειες του σύμπαντος» και άλλα τέτοια που τα θεωρώ επιεικώς αφηρημένη σκέψη.
Σε κανένα επιστημονικό εγχειρίδιο δεν συναντάται αυτή η ορολογία και αδυνατώ να σε κατανοήσω.

Άθεος είπε...

Στον ορθόδοξο δεν θα πω πολλά. Ώστε δεν δέχτηκες την πρόσκληση φιλίας επειδή πιστεύεις ότι «…δεν θα είχε να μας δώσει στην παρούσα φάση απολύτως τίποτα»! Χαίρομαι για την άποψη αυτή που έχεις για τη φιλία! Δεν περίμενα και καλύτερη δηλαδή!
Στον Ανώνυμο τι θα του πεις τώρα που κατάλαβε ότι σε φώναξα για να παίξουμε ξύλο;
Πρόσεξε κάτι Ορθόδοξε: Δεν ξέρω αν πρόκειται για δυο άτομα ή για ένα, όμως όσοι και να είστε, όταν κάποιος σου ζητά την φιλία του, εσύ πρέπει να τη δίνεις κι όχι να μετράς πόσα θα σου δώσει στην παρούσα φάση ή αν θα πρέπει να πας με σιδερογροθιές.
Στο κάτω κάτω για φιλία μιλάμε και για ένα κρασάκι. Πού το πήγατε συνάνθρωποι που μιλάτε για αγάπη και μάλιστα για όλο τον κόσμο!
Αχ Υποκριτές που είστε!

Ορθόδοξος είπε...

Ναι, θεωρώ ότι δεν έχει να μας δώσει απολύτως τίποτα στην παρούσα φάση και λυπάμαι πολύ που με επιβεβαιώνεις με την δική σου απάντηση.

Άθεος είπε...

Εγώ σε ήξερα Ορθόδοξε, αλλά τώρα σε μαθαίνουν και οι άλλοι!
Δεν λέω τίποτα. Τα σχόλια μιλούν από μόνα τους.
Φίλοι μου ο Ορθό!
Θαυμάστε τον!!!

Foris είπε...

Όντως τα σχόλια μιλούν από μόνα τους! Και εδώ και στου ορθόδοξου!
Τον ορθόδοξο όντως τον θαυμάζουμε άθεε για την πραότητα του.
Θαυμάζουμε όμως και τη δική σου μανία να προσπαθείς συνεχώς να τον εκθέσεις χωρίς επιτυχία.
Όμως το χάνεις το παιχνίδι με αυτή την τακτική και πέφτεις μέσα στους λάκκους που ανοίγεις! Αχ άθεε!

Άθεος είπε...

Χωρίς σχόλια!

Zanglos είπε...

Δάσκαλε ελπίζω να μη σε προσβάλω μπαίνοντας στην συζήτηση με τον ορθό. Δηλαδή? Τον έτεινες χέρι φιλιας και τρόμαξε! Και δε μου λες, αν του έλεγες θα σε κόψω τα φουντούκια τι θα έκανε? Αμ το άλλο περί αγάπης? xμμμ, σε ποίους τα λέει ετούτα? Διαβάζω το βιβλίο του Κυριάκου Σιμόπουλου «ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ» στο βυζάντιο, ξέρεις σούβλες στους ανθρώπους, βάφτισμα μέσα σε κοχλάζουσα πίσσα, η πυρά, η κρεμάλα, ο απαγχονισμός, ο καταποντισμός, ο λιθοβολισμός, κόψιμο γενετικών όργανον κλπ, ολόκληρη επιστήμη, από ποίους? από τους προγόνους εφιάλτες του ορθό! Και τώρα αγάπη! Αυτό όμως που παρατήρησα είναι ότι ΠΟΤΕ δεν πήρε θέση σε κάτι συγκεκριμένο παρα ανόητες χωρίς νόημα φρασούλες περί αγάπης! και ξέρεις κάτι, ο άνθρωπος είναι κάργα αγράμματος, από φόβο πιστεύει και τίποτα άλλο.

Άθεος είπε...

Το βιβλίο εκείνο του Σιμόπουλου είναι φοβερό. Για γερά νεύρα. Ποιος χριστιανός έχει καρδιά να το διαβάσει;
Αλήθεια, το δικό μου έφτασε στη Σουηδία;

Άνεμος είπε...

Φίλε δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά του "Όχι δεν καταγόμαστε από το Σείριο" και του "Δε γνωρίζουμε από που καταγόμαστε"; Το δεύτερο λέει πως καταγόμαστε από το Σείριο;

Άθεος είπε...

Το "όχι δεν καταγόμαστε από το Σείριο" από πού το συμπέρανες φίλε;
Αυτό μου έγραψες!
Αν δεν πίστευα κάτι τέτοιο, ποτέ δεν θα διατύπωνα μια τέτοια φράση!

NoN SeRViaM είπε...

Φίλε μου άνεμε

Δε γνωρίζουμε αν καταγόμαστε απ το Σείριο, το Δ Κενταύρου, τον Ngs465 ή και κάποιον ποιο μακρινό γαλαξία.

Γιατί λοιπόν να μη δουλέψει το "ξυράφι του Όκκαμ", και να μείνουμε εδώ, στην ταπεινή καταγωγή των ειδών;

Άθεος είπε...

Ξυράφι ο NoN SeRViaM!!!

Ανώνυμος είπε...

«και ξέρεις κάτι, ο άνθρωπος είναι κάργα αγράμματος, από φόβο πιστεύει και τίποτα άλλο» ….

Αυτά σας λέει ο ορθόδοξος! Αν ήθελες αληθινά την φιλία του, δεν θα επέτρεπες τέτοια σχόλια! Και μετά κατηγορείτε αυτόν για υποκρισία, σα δεν ντρέπεστε!

Άνεμος είπε...

Έτσι είμαστε οκ. Τα είπαμε και με τον Άθεο λίγο καλύτερα. Αν πάμε με το ξυράφι του Όκαμ οκ. Το θέμα είναι να αφήνουμε περιθώρια όταν έρθουν νέα στοιχεία να μην τα απορρίψουμε. Όλος ο κίνδυνος είναι στο δογματισμό. Σε οποιονδήποτε δογματισμό. Τοποχρονικά κι εγώ μπορώ να το δεχτώ. Είμαστε γήινοι. Δεν έχουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν το αντίθετο...

Άθεος είπε...

Ακριβώς. Εγώ θα ήθελα να είμαστε εξωγήινοι γιατί σιχάθηκα τους γήινους. Αλλά αν τελικά ήρθαμε από άλλο πλανήτη, ρε αδερφέ, πολύ βλακεία πρέπει να συσσωρεύτηκε στο σύμπαν. Από κει διαχύθηκε και σε μας!

NoN SeRViaM είπε...

Μα εννοείται αυτό φίλε μου άνεμε, δεν είναι ποτέ η επιστήμη αυτή που "κρύβει" τα καινούργια δεδομένα!

Είναι αυτή που τα ανακαλύπτει!!

Στο μισό blog του Άθεου γι αυτήν συζητάμε!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑλημερα και καλη εβδομαδα φιλοι και πιστοι απιστοι και λοιποι.

Δεν θα σχολιασω τις παραπανω αναρτησεις γιατι η ωραιοτατη παραπανω αναρτηση και καθ'ολα εποικοδομητικη κοντευει να γινει forum flame & forum troll bate

-και μια φραση που ελεγαν οι αρχαιοι ιαπωνες δωρο απο εμενα σε ολους τους θεοφοβουμενους

*Yasushi umu ga yori anzuru*
Στη κυριολεξια σημαινει ''μια προσπαθεια για κατι διαφορετικο ειναι πολλες φορες ευκολοτερη απο το αναμενομενο''
αλλα οι ιαπωνες την χρησιμοποιουν για να εξαλειψουν τον φοβο προς εναν εκδηκιτικο θεο λεγοντας οτι

''Ο φόβος ενος φανταστικου θεου είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο να υπαρχει πραγματικα.''

Ουδεν σχολιο
Καλημερα λοιπον και παλι και καλη εβδομαδα.

ndemonicos είπε...

Γράφει ο Ορθόδοξος:
«Ο Θεός – κατά την άποψη μου – είναι ο κριτής όλων μας και αυτός είναι που θα μας διαχωρίσει σε πιστούς και άπιστους και όχι οι άνθρωποι». Συγχαρητήρια για τον θεό σου, Ορθόδοξε, ο οποίος δεν θα μας διαχωρίση σε καλόβουλους και κακόβουλους, έντιμους και ανέντιμους, ηθικούς και ανήθικους, αλλά σε πιστούς και άπιστους! Κακόβουλος και ανέντιμος και ανήθικος πλην πιστός «κάθου εκ δεξιών μου» αλλά και «σήμερον μετ’ εμού έση εν τω παραδείσω». Αρκεί να είσαι πιστός (του). Οποία ψυχική ομορφιά, οποία δικαιοσύνη!
Και πιο κάτω: «από σχόλια που λαμβάνω στο δικό μου χώρο από άπιστους». Από άπιστους!!! Ποιος σου είπε, Ορθόδοξε, ότι όντες άθεοι είμαστε και άπιστοι; Εάν βεβαίως γνωρίζης την σημασία των λέξεων «πιστός» και «άπιστος». Αλλά για σένα «πιστός» μπορεί να είναι ΜΟΝΟΝ εκείνος που αποδέχεται τον θεό σου, «άπιστος» δε εκείνος που τον αρνείται. Τόσο περιωρισμένη είναι η αντίληψή σου. Πώς λοιπόν να αμφισβητήσης τον τρομοκράτη της ψυχής σου, παναπή του νου σου;
Και πιο κάτω: «Ο οποιοσδήποτε άπιστος λ.χ. ο άθεος μπορεί να εκπροσωπήσει την αθεΐα που πιστεύει και ασπάζεται, εγώ πώς θα μπορέσω να εκπροσωπήσω την αλήθεια που ναι μεν πιστεύω αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να πω ότι θα την αντιπροσωπεύω έστω και σε μια ολιγόλεπτη συνάντηση! Θα ήταν πολύ ανόητο εκ μέρους μου εάν το πίστευα αυτό!». Όπου «αλήθεια» είναι ο θεός σου – και φυσικά δεν μπορείς να τον εκπροσωπήσης ή αντιπροσωπεύσης(!). Έχει ορίσει ο ίδιος τους εκπροσώπους ή αντιπροσώπους του – εσύ δεν συγκαταλέγεσαι σ’ αυτούς. Τώρα γιατί και πάλι υποτιμάς τον οποιοδήποτε άθεο αποκαλώντας τον άπιστο, είναι κάτι που είμαι βέβαιος ότι αδυνατείς να εξηγήσης, ώστε δεν το ζητώ.
Όσον αφορά στην προτροπή σου «Ας καταλάβουμε ότι ο Θεός μας, ναι είναι αγάπη και μόνο αυτό και μας καλεί στην αγάπη του αυτή καθημερινά και ποικιλοτρόπως», τι να πω; «ακολούθει μοι, και άφες τους νεκρούς θάψαι τους εαυτών νεκρούς» να πω; «δήσαντες αυτού πόδας και χείρας άρατε αυτόν και εκβάλετε εις το σκότος το εξώτερον» να πω; «τους μη θελήσαντάς με βασιλεύσαι επ’ αυτούς, αγάγετε ώδε και κατασφάξατε αυτούς έμπροσθέν μου» να πω;
Ας μη κουράσω άλλο και ας μη κουραστώ. Αρκετά έκαψα τον εγκέφαλό μου ακολουθώντας το link του Άθεου.

NoN SeRViaM είπε...

Φίλε ndemonicos,

Ο Ορθό δεν έχει διαβάσει ούτε την αγία γραφή, τον θεό τον γνώρισε δια της αποκάλυψης όπως έλεγε σε συζήτησή μας (αν μπορεί να χαρακτηριστεί "διάλογος" το να μιλάει κανείς με τον Ορθό)

Την έχεις διαβάσει την αγία γραφή ορθό; 3η φορά ρωτάω και κάνεις τον κινέζο. Όπως πάντα.
Βουδιστής έπρεπε να ήσουν κανονικά δηλαδή, αλλά σου κατσε να γεννηθείς στην Ελλάδα.

Μην του φέρνεις παραδείγματα απ την αγία γραφή λοιπόν, ούτε καν ξέρει τι λέει μέσα αυτό το ... κρατιέμαι να μην το χαρακτηρίσω... βιβλίο..

..αγράμματοι πνευματικοί και μαύροι ψυχοσώστες..

Άθεος είπε...

Πάλι βρήκες την ευκαιρία NoN SeRViaM για το καρφί σου!!!
Γιατί ndemonicos προκαλείς τον Ορθό, που δεν διάβασε την Αγία Γραφή;
Έξυπνη η ιαπωνική ρήση Thomass, αλλά ποιος να την καταλάβει, εκεί που την απευθύνεις… Εδώ, για κρασί τους φωνάξαμε και μετριούνται αν μπορούν «να τα βάλουν» παίζοντας ξύλο! Βρε για να πούμε και κανένα ανέκδοτο να γελάσουμε… δεν σας θέλουμε για καυγά!
Χαμπάρι.
Την τελευταία φορά που μαζευτήκαμε μεταξύ άλλων ήταν και οι δυο πιο πάνω (ο NoN SeRViaM και ο ndemonicos). Από τότε το πρότεινα: την άλλη φορά θα καλέσουμε και τον Ορθόδοξο, είπα και συμφώνησαν όλοι.
Εδώ είναι, ας με διαψεύσουν!

NoN SeRViaM είπε...

Φυσικά και δεν το διαψεύδω.
Μάλιστα,είχε φέρει ο ndemonicos φασολια γίγαντες με μαιντανο, και είχες κάνει ένα λογοπαίγνιο εσύ (άθεε) με αυτό, και κάποιος που τότε παρουσιαζόταν σαν Δημήτρης ΠαΡεΞηΓήΘηΚε, γιατί νόμιζε πως το λες ειρωνικά γι αυτόν, κι εκεί που το έπαιζε ο κλασικός πράος ΧΟ, μόνο που δε μας έβρισε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχεις το θεό σου, και μη αρχίσεις πάλι με τις μαλακίες σου για χριστιανούς και τέτοιες σαχλαμάρες. Το «δεν έχεις το θεό σου» είναι μία απλή έκφραση και δεν δηλώνει καμία πίστη. Δηλαδή, για να καταλαβαινόμαστε, η αντίστοιχη φράση στο χώρο της αθεΐας ποια είναι? Από πότε άλλαξε η γλώσσα μας και πρέπει να προσέχουμε τις εκφράσεις ανάλογα με τα πιστεύω μας και κυρίως με τα πιστεύω του συνομιλητή?

Και στο θέμα. Την φιλία δεν σου την επιβάλλουν, αλλά την διαλέγεις. Με απλά λόγια, διότι κι αυτό ΔΕΝ θα το καταλάβεις και σίγουρα θα αρχίσεις πάλι τις μαλακίες με τους χριστιανούς και άλλες πολλές σαχλαμάρες: ΔΕΝ ΣΕ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ. Γούστο του Καπέλο και λογαριασμό δεν δίνει σε κανέναν.

Στις αναρτήσεις είσαι μεν πολύ προσεκτικός, αλλά στους διάλογους δεν προσέχεις καθόλου και πολύ εύκολα ρέπεις στα υβρεολόγια. Έχω μεγάλη φαντασία, και πολύ εύκολα σε φαντάζομε με την πρώτη ευκαιρία να πετάξεις καμιά αηδία του τύπου «κοίτα μη κάψεις τον εγκέφαλο σου» και δεν συμμαζεύεται, ή το άλλο «βάλτο εκεί που ξέρεις» μιας προηγούμενης ανάρτησης. Εγώ σε τέτοιες περιπτώσεις απλά σηκώνομε και φεύγω από την αίθουσα. Χωρίς χαιρετούρια και πολλά καλυνυχτούρια και ας ουρλιάζει ο άλλος από πίσω μου ότι δείλιασα.

Και τελευταίο, διότι και αυτό πρέπει να σου το διευκρινίσει κανείς, τέτοιας μειωμένης αντιλήψεως που είσαι, δεν έχω καμία σχέση με τον «Ορθό» και αν είμαι χριστιανός ή δεν είμαι και τι είμαι δεν σε αφορά. Οι Σείριοι και οι άλλες σαχλαμάρες των «δικών» σου με τους πολιτισμούς των 120 εκατομμυρίων ετών μόνο γέλια μου προκαλούν. Μπάι μπάι, σάκερ.

Άθεος είπε...

Θαυμάστε τώρα και το έτερον ήμισυ!
«Την φιλία δεν σου την επιβάλλουν, αλλά την διαλέγεις».
Το ίδιο λένε και για την αγάπη!
Όταν λένε ότι δήθεν αγαπούν όλο τον κόσμο, να υποθέσουμε κι εμείς ότι μας την επιβάλλουν ή πρέπει σύμφωνα με τον πιο πάνω χριστιανό να διαλέξουμε από ποιον θα την πάρουμε!
Από το λεξιλόγιό του αντιλαμβάνεται κανείς με τι ανθρώπους έχουμε να κάνουμε!

Zanglos είπε...

Kι'όλο έλεγα, μα δεν θα σκάσει κανένας καλικάντζαρος? Και τσούρ έσκασε, μας τάρε χύμα κρυβόμενος στην ανωνυμία και χάθηκε στο σκοτάδι από όπου ήρθε!
Xαιρετώ και βγάζω το καπέλο στον φίλο ndemonicos για την ανάλυση!

Άθεος είπε...

Έσκασε στο σκοτάδι και χάθηκε…
…ας το πιστέψομε!

Άθεος είπε...

Υπάρχει ένας Ανώνυμος που με το ζόρι προσπαθεί να ακουστεί κι εγώ δεν τον αφήνω. Γιατί άραγε; Είμαι υποχρεωμένος να αφήσω σχόλια για ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης; Δεν είπαμε σχόλια που δεν αναφέρονται σε ανάρτηση ή σε σχόλιο που δημοσιεύτηκε δεν θα γίνονται δεχτά για να μην συνεχίζεται ο καβγάς επ’ αόριστον;
Την μια αναφέρεται σαν marios, κάνοντάς με τον φίλο και να μην αναφέρομαι στον Ορθόδοξο γιατί εκτίθεμαι και αγανακτεί γράφοντας «κλείστο το blog σου να τελειώνουμε» και την άλλη σαν Ανώνυμος που τον ενοχλεί η διαγραφή γιατί δεν επιτρέπω να με βρίζουν ή να με κακοχαρακτηρίζουν με εκφράσεις «είσαι νευρικός», «σαν δεν ντρέπεσαι», «άπιστε δημοκράτη» και άλλα.
Ε, λοιπόν «Ανώνυμε» που είσαι Ορθόδοξος και φοβάσαι να γράψεις ένα χαρακτηριστικό, θα σε σβήνω, όσο δεν θα είσαι άξιος να αρθρώσεις μία φράση λογική και να σχολιάσεις εποικοδομητικά. Κάποτε, πρέπει να πάρετε και μια θέση για να καταλάβω ότι διαβάσατε και μια φορά ένα άρθρο.
Πότε Ορθόδοξε ανώνυμε σχολίασες την ανάρτηση; Όλο με τους άλλους ασχολείσαι και με μένα προσωπικά. Τέτοιους τσαμπουκάδες, ναι τους σβήνω! Γι αυτό ακριβώς είμαι δημοκράτης. Ακριβώς επειδή ακόμα κι όταν με βρίζουν, αντί να ανταποδίδω, κλείνω τα αφτιά μου και λέω: συγχώρεσέ τους Κύριε, δεν ξέρουν τι ποιούν!
Όταν το λέει αυτό κανένας Εβραίος, τον θαυμάζετε. Όταν το λέει Έλληνας λέτε «σαν δεν ντρέπεσαι μας κάνεις και τον δημοκράτη!»
Κι όμως, ρίξε μια ματιά ακριβώς τέσσερα σχόλια πάνω και διάβασε ήθος και τη γραφή σου. Και μην μου πεις αυτός ήταν άλλος Ανώνυμος; Για μένα, όλοι οι ανώνυμοι το ίδιο όνομα έχουν. Ας το ξεχώριζες! Αλλά ας σοβαρευτούμε. Ο ίδιος είσαι και τα ίδια λες σε κάθε σχόλιο. Μπορείς να πεις και τίποτα καλύτερο; Τόσο άξιος είσαι!

Zanglos είπε...

Αυτό και αν είναι παράδοξο! Μπαίνουν χριστιανοί σε άπιστου blog και βρίζουν χυδαία, όταν άθεοι μπαίνουν στα δικά τους blog για διάλογο, δειλά και προσεκτικά να πουν την γνώμη τους! Τώρα θυμάμαι και ένα περιστατικό που με άναψε όλα τα λαμπάκια, ήταν όταν ένας χριστιανός με είπε ότι μπορεί και να σκοτώσει και ο θεός να τον συχωρέσει! Ου να χαθείτε γενίτσαροι!

Άθεος είπε...

Έτσι ακριβώς είναι Zanglos.
Τώρα θα πουν, γιατί αυτόν τον άφησες;
Γιατί είπε μια αλήθεια… ή είναι ψέμα…
Το «γενίτσαροι» εκφράζει αγανάκτηση.
Η σειρά σου τώρα ανώνυμε, να δω πώς θα εκφραστείς.
(ας κάνουμε ένα πείραμα να δούμε την κατάληξη)

Dimos El Grec είπε...

Καλησπέρα και πάλι από Βαρκελώνη, Απόστολε (διαβάζοντας και το βιβλίο σου νιώθω πιο άνετα να σε προσφωνώ με το μικρό παρά με το ψευδώνυμο)

Διάβασα τις 4 τελευταίες αναρτήσεις μονομιάς. Είναι αλήθεια ότι δυστυχώς ακόμα και σήμερα πολύ πιστεύουν σε "δεισιδαιμονίες" κάθε μορφής. Κάποιοι σε θρησκευτικές. Άλλοι σε αστρολόγους, χαρτορίχτρες κτλ... Δυστυχώς αυτοί που ελέγχουν το χρήμα τα καταφέρνουν καλά ώστε ο κόσμος να μένει μακρυά από την επιστήμη και την λογική...

Το πιο απλό τελευταίο παράδειγμα... ένας γνωστός μου δεν έκανε έρωτα με την κοπέλα του μέχρι να παντρευτούν γιατί έτσι λέει η εκκλησία, δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό γιατί έτσι λέει ο μπαρμπα Ράσινγκερ, και έψαχνε να δει αν η εκκλησια απαγορευει η οχι το σπιραλ σαν αντισύληψη....

Είναι απίστευτο το πόσα πράγματα εξαρτώνται από το τι θα πει ο μπαρμπα Ράσινγκερ... που παρεπιπτόντως θα ήθελα να τον ρωτήσω αν θεωρεί την χρήση προφυλακτικού μεγαλύτερη αμαρτία από την παροχή κάλυψης σε παιδεραστές...

Καλή συνέχεια με το blog. Όπως είπα, τελείωσα με εξεταστική οπότε τώρα έχω χρόνο και για βιβλία και για blog!

Άθεος είπε...

Χαίρομαι που τελείωσες την εξεταστική σου Dimos El Grec και για τα σχόλια που έκανες τονίζοντας τις ανοησίες των θρησκειών που επεμβαίνουν άμεσα στη ζωή και τη λογική. Πράγματι, το να πιστεύει κανείς σε τέτοιες μωρίες δείχνει όχι μόνο ότι κάποιοι γίνονται παράλογοι, αλλά και ακατάλληλοι για να συμβιώνουν κοινωνικά. Είναι απλά ακατάλληλα κοινωνικά ζώα που αργά ή γρήγορα θα επιφέρουν αναστάτωση στις κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων. Όσοι έχουν διαβάσει ιστορία, αυτό, το είδαν να ξεδιπλώνεται σε κάθε στιγμή, όπου η θρησκεία βρίσκεται σε μεγαλειώδη αντίθεση με τη ζωή! Γι αυτό και θεοποιεί το θάνατο!
Να με αποκαλείς όπως θέλεις. Το blog αυτό άλλωστε είναι ένα από τα λίγα που έχει ονοματεπώνυμο και δεν κρύβεται από πουθενά!
Χαιρετώ την Βαρκελώνη!

Ορθόδοξος είπε...

Βλέπεις αγαπητέ άθεε τι συμβαίνει, κατανοείς τι γίνεται μέσα σε αυτό το χώρο;
Ειλικρινά μένω έκπληκτος από την συμπεριφορά σου!

Ακόμα και αυτά τα χαρακτηριστικά σου γνωρίσματα επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι μια συζήτηση από κοντά, δεν θα είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα στην παρούσα τουλάχιστον φάση. Παρακολουθώ τα σχόλια που κάνεις, την κριτική σου και όλες τις αντιδράσεις σου, και μου έρχεται στο μυαλό η μικρή μου ανιψιά …

Πώς είναι δυνατόν αγαπητέ να επικαλείσαι αρετές όπως τη φιλία και μετά να αφήνεις συνεχώς τέτοιου είδους υπονοούμενα για το πρόσωπο μου;

Πώς είναι δυνατόν να καταδικάζεις την ειρωνεία και εσύ πρώτος να παραβιάζεις κάθε αρχή;

Πώς είναι δυνατόν να κατηγορείς τους πιστούς ότι αποστρέφονται το διάλογο και εσύ πρώτος να τον κατακερματίζεις με τον χειρότερο τρόπο;

Πώς είναι δυνατόν να μιλάς για δημοκρατία την στιγμή που διαλύεις τα βασικά της στοιχεία;

Πώς θα συμμετέχεις σε μια πολιτισμένη συζήτηση όταν δεν είσαι σε θέση να ακούς την κριτική του άλλου;

…………

Θα μπορούσα να αφήσω μια λίστα με ερωτήματα, αλλά όπως είπα και παραπάνω θεωρώ ότι δεν θα ωφελούσαν και ειλικρινά λυπάμαι – είτε το πιστεύεις, είτε όχι – που με επιβεβαιώνεις με αυτό τον άκομψο τρόπο κάθε ημέρα.
Δεν έχω να σου πω τίποτα άλλο.

Άθεος είπε...

Διαβάζοντας το πιο πάνω σχόλιο θα γελάσετε!
Κοιτάξτε ποιος μιλάει… πώς μιλάει… και τι λέει!
Αποστρέφομαι το διάλογο λέει αυτός που ούτε ένα σχόλιο δεν έκανε ποτέ χωρίς να καταπιάνεται με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και νερόβραστα κηρύγματα. Τα ίδια κάνει και τώρα.

Πες τα μου για να μην σου τα πω εγώ!
Και έχεις το θράσος να λες «…τι γίνεται στο χώρο αυτό»;
Έχεις δει τι γίνεται στον δικό σου που αποστρέφεσαι ακόμα και τη φιλία…
Μην προσπαθείς να δικαιολογηθείς, γιατί δεν μπορείς να γίνεις φίλος.
Θα έλεγε κανείς ότι είχα ανάγκη τη φιλία σου. Αλλά καλώς εξελίχτηκε έτσι, για να δει ο κόσμος την υποκρισία και την μισαλλοδοξία σας.
Και να φανταστεί κανείς, όλα αυτά για να απόρριψης μια πρόταση φιλίας.
Εγώ στη θέση σου θα έσκυβα από ντροπή!
Εσύ όμως σαν αλαζόνας που είσαι, προσπαθείς να βγεις και από πάνω!
Και κόψε το κήρυγμα. Φαντάζει εμετικό!

Ορθόδοξος είπε...

Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος.
Εκτιμώ πολύ τη φιλία και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που δεν σου κρατώ καμιά κακία για όλα όσα τόσο καιρό μου απευθύνεις, αλλά συνεχίζω να σου μιλάω σαν φίλος και να χρησιμοποιώ στα λόγια μου την έκφραση “στην παρούσα φάση”, η οποία σημαίνει ότι παρόλο που έχεις αυτή την συμπεριφορά, αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο γνωριμίας εάν αλλάξουν κάποια πράγματα.

Ελπίζω κάποτε να υπάρξει αυτή η αλλαγή, στο χέρι σου είναι.

Άθεος είπε...

Λίγο αργά κατάλαβες το λάθος σου.
Ευχαριστώ δεν θα πάρω!

Άθεος είπε...

Τα υπόλοιπα σε email Ορθόδοξε.
Τελείωσε το chat.
Τώρα επιστρέφουμε στην ανάρτηση.

Zanglos είπε...

Δάσκαλε θα με επιτρέψεις να σε κάνω κριτική, νομίζω ότι παρασύρεσαι σε ένα ανούσιο chat με κάποιον που ο λόγος του είναι δωδεκάχρονης παρθένας κοπελίτσας. Ο ορθός δεν έχει πει ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ παρά διαμαρτύρεται γιατί τον ειρωνευόμαστε! Δηλαδή πλάκα θα είχε να σε παίρναμε και στα σοβαρά κύριε καθηγητά της υποκρισίας που κράζεις αγάπη, αλλά η πίστη σου ξεχειλίζει από μίσος για τον άνθρωπο! Αν έχεις κάτι να πεις πέστο και άσε τα κροκοδείλια κλάματα.

Άθεος είπε...

Εγώ παρασύρθηκα σε chat Zanglos;
Τι γράφω πιο πάνω, είδες…
Για ρώτα και τον Ορθόδοξο, που νόμισε ότι βρήκε την ευκαιρία για κήρυγμα και του το έκοψα εκεί που δεν το περίμενε…
Όμως κι εσείς, τέρμα.
Κανένα σχόλιο δεν θα δημοσιευτεί, απ’ όπου και να προέρχεται, αν δίνει συνέχεια σ’ αυτή την ανούσια αντιπαράθεση.
Δυο μέρες μας μένουν μέχρι τη νέα ανάρτηση.
Για τον «μυστικισμό της Ανατολής» και την «ελληνική σκέψη» τώρα.
…για περάστε!
Ένας - ένας!

ndemonicos είπε...

Ωραία... Εκμεταλλεύομαι την πρόσκλησή σου, Άθεε, και... περνώ.
Αλλά «Για τον "μυστικισμό της Ανατολής" και την "ελληνική σκέψη"»;
Δηλαδή τι; Να συγκρίνουμε; Τι και πώς; Την «σκέψη» με την «άρνηση σκέψης»; Τον λόγο με την α-λογία; Το λογικό με το παράλογο; Την ανοιχτή θέση με την κρυψίνοια; Την ευθύτητα με την υποκρισία; Την α-λήθεια με την λήθη και το ψέμα; Τον μύθο με το παραμύθι;
Ίσως θεωρηθή βαρύ αυτό που θα πω, αλλά όσοι σκεπτόμενοι με παραστάτη-οδηγό ΜΟΝΟΝ την «ελληνική σκέψη»-δαυλό είναι δυνατόν να δρουν μέσα στα πνευματικά σκοτάδια που επέβαλε ο «μυστικισμός της Ανατολής».

Άθεος είπε...

Ndemonicos, όχι μόνο ανταποκρίθηκες θετικά, αλλά με τον παραλληλισμό σου έδωσες το στίγμα της αλλοτριωτικής πορείας του ελληνισμού.
Αν ποτέ κανείς προβληματιστεί, πώς έφτασε η ελληνική σκέψη να ευτελιστεί σε τέτοιο σημείο, θα εξηγήσει και πώς ο Έλληνας κατάντησε ρωμιός και χριστιανός λατρεύοντας εβραϊκά εγχειρίδια!

Άθεος είπε...

Κρατώντας τον λόγο μου ότι «κανένα σχόλιο δεν θα δημοσιευτεί, απ’ όπου και να προέρχεται, αν δίνει συνέχεια σ’ αυτή την ανούσια αντιπαράθεση», δεν δημοσιεύω το σχόλιο φίλου που ενημερωτικά μου υπέδειξε το ύπουλο παιχνίδι του Ορθόδοξου όπου προχθές με συκοφαντούσε όλη την ημέρα σε κάποιο φόρουμ. Πού βρίσκεται αυτό φίλε μου, να δω έστω από περιέργεια, πόσο γελοίος είναι.
Φίλε περιμένω διεύθυνση. Οι υπόλοιποι ας εστιαστούμε στην ανάρτηση.
Ό,τι και να λέει το άτομο αυτό, εμείς θα το αγνοήσουμε. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του. Το internet δεν είναι χώρος συκοφαντίας και έχθρας. Τουλάχιστον εμείς, δεν το χρησιμοποιούμε έτσι!

leon είπε...

Γράφεις μόνο αυτά που σε συμφέρουν! Άπιστε δημοκράτη!

Άθεος είπε...

Μόνο την αλήθεια γράφω leon, μόνο την αλήθεια.
Αν αυτή με συμφέρει κιόλας, γιατί να μην την ασπαστώ;
Αλίμονο από σένα, που πιστεύεις όχι μόνο σε ψέματα, αλλά και σε αναχρονιστικά ψέματα, που η ζωή απέδειξε το αντίθετο!
Όμως, μιας και είσαι δημοκράτης και κατέχεις την αλήθεια, πες μας, τι δεν γράφω που για σένα είναι αλήθεια; Ή τι ψέμα έχω γράψει;
Εγώ βλέπεις είμαι έτοιμος να το συζητήσω.
Σε περιμένω!

bill είπε...

δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ασχολείστε, και απαντάτε στους χριστιανούς. αυτοί οι άνθρωποι? είναι δογματικοί και ότι είναι διαφορετικό δεν το δέχονται, εγώ σέβομαι όλους τους ναρκομανείς, έτσι δέχομαι και τους χριστιανούς, απλά δεν ασχολούμαι μαζί τους, γιατί δεν αξίζει τον κόπο.

Άθεος είπε...

Στο σημείο αυτό υπήρχε ένα σχόλιο του leon που ρίχτηκε στη χαβούζα.
Ο «κύριος» αυτός, χθες εμφανίστηκε για πρώτη φορά και ερίζοντας από την πρώτη του επίσκεψη, με προκάλεσε ότι γράφω ψέματα και μόνο αυτά που με συμφέρουν. Γι αυτό με αποκάλεσε «άπιστο δημοκράτη». Ελπίζοντας ότι κάτι θα είχε να πει, κάνοντας έστω αρνητική κριτική στο άρθρο αυτό, του έδωσα το λόγο. Όμως ο «κύριος» αυτός, δεν είχε να πει τίποτα. Κόλπο ήταν για να ανοίξει ένα νέο κύκλο προσωπικών αντιπαραθέσεων υποστηρίζοντας τον Ορθό!
Τι να σχολιάσω, τις γνώσεις του, το ήθος του ή την πονηριά του…
Ντροπή σου εντεταλμένε!

Δέχομαι την κριτική σου bill, γιατί έχεις απόλυτο δίκιο. Μέχρι όμως να εκδηλωθεί κάποιος, που είσαι αναγκασμένος να του δώσεις το λόγο, ελπίζοντας ότι κάτι μπορεί να πει, η ζημιά έχει γίνει. Να, πάρε παράδειγμα τον leon.

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ανθολογία 5 διηγημάτων Ε.Φ. (2019 σελ. 204) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (2014 σελ. 306) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ (2010 δοκίμιο 608 σελίδες) Εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ

Τα βιβλία μου

Τα βιβλία μου
Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ (1998 μυθιστόρημα 348 σελίδες) Εξαντλημένο. Λίγα κομμάτια μόνο στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοχαμός" Μαυροκορδάτου 7 Αθήνα σε προσιτή τιμή. Τηλέφωνο 2103824629

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

1. Οι θρησκείες, το είπαμε πολλές φορές, δεν ενώνουν τους ανθρώπους. Τους χωρίζουν.

Λαίλαπα για την ανθρωπότητα οι θρησκείες, δηλητηριάζουν τη ζωή!

Όπως έλεγε και ο Βολτέρος «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες, μπορούν να σε κάνουν να διαπράξεις και εγκλήματα»!

2. Διαβάστε στο άλλο blog Τετραφάρμακος, το επίκαιρο άρθρο Υπάρχει ζωή πριν το θάνατο;


3. Στο έτερο blog «Ας φιλοσοφήσουμε για τη φιλία» αναρτήθηκε νέο θέμα «Για τη φιλία και τη ζωή σύμφωνα με τον Επίκουρο»

4. Πρόσκληση για δράση: αιτήσεις κατάργησης προσευχής και θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία

5. Να και μια είδηση που ενδιαφέρει: Παιδική κατασκήνωση για...άθεους

Επιτέλους υπάρχει επίθεση στην οπισθοδρόμηση!

6. Αντικαταστήστε άχρηστες θρησκευτικές γιορτές με ουσιαστικές γιορτές που εξυψώνουν τον άνθρωπο και την αλήθεια!

Απολαύστε το Children of Evolution και την «Ημέρα της Εξέλιξης» σαν μια πιθανή γιορτή που δεν θα αργήσει να γιορταστεί απ’ όλους μας!

7. Επίσης μην ξεχάσετε κι αυτό: Is This The Real Thing


Σχολιάστε το blog στο σύνολό του

Σχολιάστε το blog στο σύνολό του
Κάντε κριτική, πέστε τη γνώμη σας. Πείτε τη γνώμη σας άφοβα, ελεύθερα, ξάστερα!
Λόγω μεγάλου αριθμού σχολιαστών, παρακαλώ στο τέλος των σχολίων επιλέξτε Νεώτερο ή πατήστε εδώ.





Χριστιανικοί Βανδαλισμοί

Δείτε το λογοκριμένο κομμάτι της ταινίας του Κώστα Γαβρά για τους βανδαλισμούς των Χριστιανών επί της Ζωοφόρου του Παρθενώνα ΕΔΩ.

Ντοκιμαντέρ του Bill Maher Religulous 1 έως 11 με ελληνικούς υπότιτλους

Δείτε το Ντοκιμαντέρ του Bill Maher με ελληνικούς υπότιτλους. Αν δεν εμφανίζονται υπότιτλοι, πατάτε το άσπρο τρίγωνο κάτω δεξιά ενώ παίζει το video και στην στήλη που εμφανίζεται ενεργοποιείτε τους υπότιτλους πατώντας το κουμπί CC. Καλή διασκέδαση. Religulous 1 Religulous 2 Religulous 3 Religulous 4 Religulous 5 Religulous 6 Religulous 7 Religulous 8 Religulous 9 Religulous 10 Religulous 11 …και μια μικρή συνέντευξη του Richard Dawkins στον Bill Maher για όλα

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - Richard Dawkins

Παρακολουθήστε τις βλαβερές συνέπειες της θρησκείας μέσα από πέντε μικρά video του Richard Dawkins (μέσω paratiritis7's Channel) Αν δεν εμφανίζονται οι ελληνικοί υπότιτλοι ενεργοποιήστε τους με το κουμπί στη δεξιά κάτω πλευρά της οθόνης. Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ video: 1-5